HAR SATT DYPE FOTAVTRYKK I BYEN: Vinneren av bragdprisen 2016 er en person som gjennom mange tiår har bygget opp en virksomhet av stor betydning for både Haugesund og regionen, heter det i juryens begrunnelse.
HAR SATT DYPE FOTAVTRYKK I BYEN: Vinneren av bragdprisen 2016 er en person som gjennom mange tiår har bygget opp en virksomhet av stor betydning for både Haugesund og regionen, heter det i juryens begrunnelse.

– Jeg mistet munn og mæle

Det var en svært overrasket Kristian Eidesvik som mottok Bragdprisen under Haugalandskonferansen på fredag.

NÆRINGSLIV: Kristian Eidesvik skjønte ikke at han var vinneren før fylkesordfører var halvveis i begrunnelsen på festkvelden i Maritim Hall.

– Jeg tenkte hvem i all verden skal få denne prisen? Jeg tenker ikke på priser – jeg er mest opptatt av å få gjort noe. Det var derfor helt fjernt for meg at jeg skulle få denne prisen. Da jeg endelig skjønte det, mistet jeg munn og mæle, sier Kristian Eidesvik.

Det er tredje gang Næringsforeningen  deler ut en bragdpris. FK Haugesund og attføringsbedriften Solstein er tidligere vinnere. Årets bragdpris går til en virksomhet eller person som har gjort en spesiell og fortjenestefull  innsats på lokalt eller regionalt nivå.

– Det er kjekt å få en anerkjennelse for det en har gjort. Jeg er ikke vant til det – i min stilling får man jo stort sett kjeft, ler Eidesvik.

– Hans betydning for Haugesund og regionen kan knapt overvurderes

I juryens begrunnelse står det:

«Vinneren av bragdprisen 2016 er en person som gjennom mange tiår har bygget opp en virksomhet av stor betydning for både Haugesund og regionen. Vinneren har satt dype fotavtrykk i byen, og hans navn vil for alltid bli forbundet med byggende aktivitet både innenfor en rekke bransjer.

Vedkommende viste som ungdom en stor lidenskap  for sitt yrke, og ble sammen med sin bror nærmest en legende for sin evne til å finne ressursene han  jaktet på. Navnet på farkosten han brukte lever ennå sterkt i folks bevissthet i kommunen han vokste opp i.

Med oppspart kapital begynte vinneren å investere i flere bransjer som eiendom, reiseliv og maritim virksomhet. Drivkraften har vært hardt arbeid og ønske om å skape aktivitet og verdier for samfunnet, mer enn behovet for egen berikelse. Lokalpatriotismen har vært sterk og en medvirkende årsak til at etablissementet vi nå befinner oss i fortsatt er på lokale hender.

Etter hvert har vinneren investert i hotellvirksomhet i utlandet og sogar i en pittoresk vingård i sydligere strøk.  I 2015 var selskapet hans hovedaktør i byggingen av et ruvende Helsehus i byens sentrum. Samme år signaliserte han sin avgang som leder av virksomheten – i en alder av 70 år.

Vinneren nyter stor anseelse for sin integritet og medmenneskelighet, verdier han ofte kommuniserer til den oppvoksende slekt. Han overlater til sine to sønner et konsern med over 3000 ansatte og 3 milliarder i omsetning og som i 2015 hadde et av sine aller beste år noensinne.

Hans betydning for Haugesund og regionen kan knapt overvurderes.

Vinneren av bragdprisen 2016 er Kristian Eidesvik. »