Foto: Karen Hesseberg
Foto: Karen Hesseberg

Anna Nilssens Minne revet i dag

Gamle Anna Nilssens Minne barnehage ble nettopp det i dag, - et minne. Gravemaskinen til Vassbakk & Stol rullet inn i morgentimene, og nå grabben er i ferd med å løfte restene over i containeren.

HAUGESUND: I formiddag er Peis På-skiltet fra FKH-tiden i bygget det eneste som har overlevd grabben. Det kan stå som et symbol på det som skjer i Leitevegen framover. I løpet av neste uke er både barnehagen og de to eldre husene nedenfor borte. Så begynner grovarbeidet på tomtene.

– Vi skal fjerne masser og klargjøre til grøfting og betongarbeider, sier Kai Nordal.

I morgentimene ble Leitevegen stengt i begge ender. Den vil være stengt så lenge rivingen pågår, og stenges også når A. Utvik begynner med betongarbeid.

– Folk kan kanskje likså begynne å tenke alternative ruter allerede nå, sier Nordal. – Det kan være at vi åpner den etter arbeidstid, men det har vi ikke helt avgjort ennå.

Om to år pluss-minus skal leilighetskompleksene ved Hollenderhaugen være ferdige.

Anna Nilssens minne lever videre, både som barnehage i Papegøyevegen som barnehage, i Skåredalen som gate og i minnet til historieinteresserte bysbarn. Anna Nilssen stiftet byens første barnehage «Haugesund Private Barneasyl» i 1905.

Anna NIlssen ble født i Stavanger i 1846 og døpt Ane Tonette. 17 år gammeI giftet hun seg med fargemester Nils Nilssen i Stavanger, og i 1870-årene flyttet de til Haugesund hvor mannen startet fabrikk og utsalg av maling, vaskeartikler og parfyme. Sammen fikk de seks barn. Hun var selv formann i alle år og aktivt med på å skaffe klær og utstyr til de små, kan vi lese under Pionerkvinnene på nettsidene til Karmsund Folkemuseum.

FullSizeRender