Sunniva Dahl (20) fra Kopervik studerer skuespill i New York.
Sunniva Dahl (20) fra Kopervik studerer skuespill i New York.

Følger skuespillerdrømmen i New York

Hun ville ikke sagt nei til å spille med Leonardo DiCaprio, Sunniva Dahl fra Kopervik. I «The Big Apple» håper hun å oppfylle skuespillerdrømmen sin.

NEW YORK/KOPERVIK: Sunniva Dahl husker godt første gang hun var på forestilling. Bare to år gammel så hun «Annie» sammen med mamma, og allerede da var teatergnisten tent. I dag studerer hun skuespill ved «The New York Conservatory for Dramatic Arts» som har huset stjerner som blant annet Matthew Fox, Emma Bell, Lauren Graham og Teddy Sears. 

– Å bli skuespiller har vel vært drømmen store deler av livet, men som liten ønsket jeg også å bli jordmor eller veterinær, sier Sunniva Dahl.

Men hun valgte å følge den største drømmen. Hun visste at hun ville studere i USA og etter litt research bestemte hun seg for å søke på skolen i New York. Så ventet audition, og hun kom inn.

– Skolen min retter seg hovedsakelig mot skuespill for film og TV, men vi har også grunnleggende trening som kan benyttes i alle medier. En stor del av utdannelsen baserer seg på teknikken til Sanford Meisner som var en amerikansk skuespiller og teaterpedagog, sier hun og fortsetter:

– På skolen lærer vi både kamera- og sceneteknikk. Å bli vant med kamera mens man utdanner seg ser jeg på som en stor fordel. I tillegg er flere av lærerne mine fortsatt aktive som skuespillere eller regissører, så de kjenner dagens marked og vet hva som skal til for å lykkes.

Stor fan

Målet hennes er å bli den beste skuespilleren hun kan bli og lære hvordan hun best mulig kan benytte seg av disse egenskapene. Hun håper at hun i fremtiden kan leve som skuespiller, både i inn- og utland.

– En stor drøm ville vært å spille med noen jeg virkelig ser opp til. Som stor fan av Det Norske Teater, hadde det vært fantastisk å få spille med Marie Blokhus eller Frank Kjosås, to skuespillere jeg virkelig beundrer. Ville heller ikke sagt nei til å spille med Leonardo DiCaprio. Hehe! Nå i begynnelsen av karrieren ønsker jeg egentlig å prøve alt, men en fast rolle i en TV-serie eller å bli fastansatt ved et teater i framtiden ville vært helt fantastisk.

– Hva er det viktigste du har lært så langt?

– Oi, det er vanskelig å si. Jeg føler virkelig at jeg har blitt bedre kjent med meg selv og at jeg er mye bedre rustet til å takle voksenlivet nå enn det jeg var for seks måneder siden. Jeg føler også at jeg har utviklet meg mye skuespillermessig, men det er vanskelig å koke det ned til en enkelt ting. Kanskje «What you are is enough». Veldig klisjé, men verdifullt likevel.

Sjenert

Som liten var hun sjenert og beskriver seg selv som introvert. Hun brukte mye tid på å lese bøker – noe hun fortsatt gjør hvis hun har tid.

– Jeg begynte på drama på Karmøy kulturskole da jeg var syv år gammel. Der gikk jeg frem til videregående. Det var på kulturskolen interessen for å spille selv startet. Jeg tok i tillegg sangtimer og var med på to musikaler: Annie og Hairspray. Jeg hadde nok ikke turt å satse på skuespilleryrket om jeg ikke hadde begynt på kulturskolen så tidlig.

Etter at hun var ferdig på Skeisvang videregående skole gikk hun på musikallinjen ved Follo Folkehøgskole. Hun var naturligvis spent da hun satte kursen over Atlanteren, men hjemlengselen merker hun ikke noe særlig til.

– Siden jeg hadde gått på folkehøgskole, så var ikke tanken på å bo hjemmefra så skummel. Det blir jo uansett litt annerledes når det er nesten ti timer med fly hjem. Det var så klart fint å komme hjem på juleferie.

Trives i byen

Byen New York var heller ikke ukjent for koperviksjenta. Hun hadde feriert i byen flere ganger, men hun forteller at det er noe helt annet å bo der.

– Jeg forelsket meg i byen. Det er et fantastisk sted som virkelig anbefales. Det er et helt annet mangfold her enn det man ser hjemme, og kulturen er utrolig varierende og åpen.

Spennende er et av ordene hun bruker for å beskrive New York. For en med en stor skuespillerdrøm i magen er det stas at det foregår innspillinger av kjente TV-serier på gatehjørnet.

– Det er blitt hverdagslig. De har spilt inn «Law and order: SVU» utenfor leiligheten min flere ganger. Man må jo klype seg litt i armen.

– Har du fått sett mye av byen?

– Jeg er litt flau over hvor få turist-ting jeg har gjort, men man tenker ikke over det når man faktisk bor her og kan gjøre alle disse tingene når som helst. Du vet du er blitt New Yorker når du unngår Times Square for alt i verden, ler hun.

Blir i New York

Utdanningen er i utgangspunktet toårig, men det går også an å ta et tredje år som retter seg mot skuespill i teateret. Etter at Sunniva er ferdig med skolen, ser hun ikke for seg at hun vender nesen hjem til Norge med det første.

– Jeg ser i utgangspunktet for meg å bli boende i New York. Det er en såpass spennende by og jeg føler ikke at jeg kommer til å være ferdig med den etter tre år.