Foto: Anne Brit Solland
Foto: Anne Brit Solland

Hanne i hundre

Hanne Krogh er blitt 60, men sakker ikke på farten. Tvert imot. Hun akselerer.
HAUGESUND: Hanne Krogh fylte 60 år i helga, men tok seg ikke tid til nevneverdig feiring. Hun er allerede på veg videre. Da vi ringte for å gratulere haugesunderen med dagen ville hun helst snakke om det som ligger foran.

– Nei, jeg gjorde ikke så mye ut av den dagen. Det har gått i ett, jeg er nettopp ferdig med juleturnéen og nå skal vi snart ut på en kulturhusturné med «World of Music». Vi kommer til Haugesund i begynnelsen av mars, forteller Krogh med stigende entusiasme.

Entusiasmen deles av flere. «Javel, så får vi gi oss over, da», skrev Mona Levin i Aftenposten etter premieren i Tønsberg i fjor sommer. Forestillingen byr på alt fra folketoner til operaarier og Coldplay. Hanne Krogh står for produksjon og regi og har med seg to av de tre tenorene sine, Helene Bøksle, Marianne Antonsen og fullt band.

– Jeg gleder meg! Så blir det nytt show til sommeren. Dette blir et av de travleste årene på lenge.

 Det begynte i Haugesund

Hanne opptrer på Basso Tivoli i 1965. Foto: Privat

Da Hanne var ni år sang hun på åpningen av Basso Tivoli. Året var 1965 og Haugesund hadde fått egen fornøyelsespark. Norge fikk en kommende artist.

Da Festiviteten åpnet dørene i 1986 var Hanne Krogh passende nok tilbake sammen med Elisabeth Andreasson. Bobbysocks hadde akkurat fått hedersprisen under Spellemannsprisutdelingen og kom til Haugesund med hiten «Waiting for the morning».

Yngre enn Wenche Myhre

– Du kan ikke føle deg gammel så lenge du er yngre enn Wenche Myhre, ler Hanne Krogh og nyter det nyrundete 60-tallet.

Det vil si, hun er ikke bare 60. Hun er både 15, 35 og 59 og alt i mellom.

– Jeg slutter aldri å være noen ting, jeg blir bare mer og mer. Gammel blir man først når man slutter å undre seg.

Samtidig er artisten tydelig på at hun vil være i takt med egen alder. Det gir seg utslag i oppgavene hun tar på seg.

– Jeg velger å gjøre ting som jeg må ha min nåværende kunnskap og erfaring for å takle.

Presset på ungdom og utseende kjenner hun lite på.

– Jeg prøver ikke å være ung. Det er alt for få som lar seg selv bli voksne. Det er fantastisk å være voksen. Det er vanskelig nok å være ungdom, la dem få ha skjønnheten sin i fred.

«World of Music» 2015. Fra venstre: Helene Bøksle, Marius Roth Christensen, Marianne Antonsen, Thomas Ruud, Hanne Krogh, Jan Erik Fillan og danseren Lisbeth Espeland. Foto: HKP.

«World of Music» 2015. Fra venstre: Helene Bøksle, Marius Roth Christensen, Marianne Antonsen, Thomas Ruud, Hanne Krogh, Jan Erik Fillan og danseren Lisbeth Espeland. Foto: HKP.