Tanya Solland Johnsen var bare 15 år da hun fikk sjokkbeskjeden om at hun hadde sykdommen MS.
Tanya Solland Johnsen var bare 15 år da hun fikk sjokkbeskjeden om at hun hadde sykdommen MS.

Blogger om kampen mot MS

– Jeg er ikke en del av MS, men MS er en del av meg, sier Tanya Johnsen.

Av: Hanne Bottolfsen Dahl

HELSE: 17 år gamle Tanya Solland Johnsen skriver om MS på bloggen sin. En blogg hun bruker på å fortelle andre hva som skjer, uttrykke følelser og tankene sine. Hun fikk diagnosen MS, Multippel Sklerose, da hun bare var 15 år. Nå jobber hun hver dag med å godta det.
– De fleste dager har jeg godtatt sykdommen, men så kommer det hardere dager som gjør at jeg hater den, sier hun til Haugalandnytt.

Tanya har familie, venner og kjæreste som støtter henne i kampen mot sykdommen.
– Jeg har fått mye støtte. De gir hvertfall inntrykk for at de forstår meg. De prøver så godt de kan, smiler Johnsen.

Hun går nå andre året på Medier og Kommunikasjon, og er med i både skolekorpset og voksenkorpset. Johnsen forteller at det er vanskelig å leve med sykdommen, da hun sliter med plager nesten hver eneste dag. Men hun har noen relativ gode dager der hun nesten ikke merker noen smerter.
– Jeg går glipp av mye skole, så jeg føler meg litt som en outsider. Jeg får ikke med meg så mye, på grunn av lite konsentrasjon, men jeg prøver mitt beste, sier hun.

Diagnosen
Det er tre ulike hovedtyper av MS: Attakkvis MS, primær progressiv MS og sekundær progressiv MS. Cirka 80-85% har typen Attakkvis MS, en av de er Tanya. En dag, hver fjerde uke, er hun på sykehuset for å få medisiner intravenøst, da tabletter ikke hadde noe virkning på henne.
– Dette er en nervesykdom, som gjør at immunforsvaret angriper kroppen. Det skjer noe i hjernen, som gjør at det blir noe som kalles for arr. Det er dette som kan skade kroppen, sier Johnsen.

Diagnosen fikk hun sommeren 2014, etter at hun hadde vært svært trøtt i flere måneder. Legene trodde først det var et virus, men når trøttheten aldri gav seg, sendte de henne på MR. Da ble det påvist MS.
-Når jeg først ble innlagt så følte jeg at legene synes det var veldig rart. Jeg fikk inntrykk av at de ikke helt trodde at det var MS, siden jeg var så ung. Alle rundt meg ble veldig overrasket da de fikk vite det, og noen er fortsatt i tvil på grunn av alderen min, sier hun.

I Norge er det omlag 20 barn, under 18 år, som får sykdommen MS.

Kulden hjelper ikke
Noen av de fysiske problemene er mye tretthet, smerter i bena, og intense skjelvinger i hendene. Noen dager da skjelvingene er på sitt verste trenger hun hjelp til å åpne en melkekartong. På grunn av de kalde været vi har hatt de siste ukene, har hun nå en dårlig periode.
-Formen min går veldig opp og ned, spesielt nå om vinteren. Jeg merker stor forskjell når det er kaldt ute. Jeg får veldig store skjelvinger i hele kroppen, også mister jeg følelsen i kroppen, spesielt i beina, sier Johnsen.

Hun forteller videre at framtida hennes er veldig usikker, siden hun ikke vet hva som kommer til skje videre. Akkurat nå passer hun på at hun gjør ting hun liker, som å blogge, skrive og lese. En ting er sikkert, og det er at hun en dag vil skrive bøker.
-Jeg skal prøve å få et mest mulig normalt liv. Jeg liker jo godt å skrive, så jeg har veldig lyst til å skrive bøker en dag, sier hun.