Foto: antirasistisk-senter.no
Foto: antirasistisk-senter.no

24 år på mottak ble nok

Yemane Teferi bodde 24 år i mottak. Torsdag kveld døde han.

ASYLPOLITIKK: Eritreeren Yemane Teferi kjempet en lang kamp mot norske myndigheter. Torsdag kveld døde han på asylmottaket han bodde på i Mosterhamn på Bømlo etter at han skal ha fått et illebefinnende. Teferi ble 56 år gammel og bodde nesten halve livet sitt på asylmottak.

– Han fikk smerter og deretter et illebefinnende. Andre beboere tilkalte ambulanse. Det ble forsøkt gjenoppliving, men da helsepersonellet ankom ble det raskt slått fast at det ikke var noe mer å gjøre, Yemane var død, sier leder Hilde Aas ved Bømlo mottak til TV 2.

Teferi kom til Norge høsten 1998, etter først å ha bodd ni år på asylmottak i Sverige. Han var papirløs, og kunne ikke sendes tilbake til Eritrea. I 2006 fikk han endelig avslag på asylsøknaden sin i Norge. For to år siden gikk han til rettslige skritt mot staten for å få opphold på humanitært grunnlag, skriver VG.

Flere internasjonale medier satte i fjor fokus på 56-åringens livssituasjon. I en lengre artikkel i The Washington Post forklarte Teferia at han var begynt å miste håpet om å noen gang få lov til å gå på gaten som en fri mann.

– Jeg har brukt så mange år av livet til å ikke få lov til å gjøre noe; ikke arbeide, ikke ha noe privatliv og ikke ha noe familie. Jeg lurer på hva jeg har gjort for å fortjene dette, sa han til den annerkente avisa i oktober i fjor.

– Dette er en person som har sittet og ventet i over 20 år, og har hatt svært få muligheter i livet. Det som er viktig nå er at vi forhindre at slikt skjer igjen, sier menneskerettighetsaktivist Nancy Hertz.

Hun mener det er viktig at norske myndigheter viser skjønn i mye større grad når det gjelder asylsøkere som er ureturnerbare.

– Det vil være mer fornuftig av norske myndigheter å gøre slik at de blir til en ressurs for samfunnet, fremfor at de blir sittende innaktive og avhengige av norske myndigheter, sier Hertz.