Selskapet Abri Vekst ser på muligheten for å etablere seg på Karmøy. Bildet viser asylsøkere som er bosatt på transittmottaket på Forus.
Selskapet Abri Vekst ser på muligheten for å etablere seg på Karmøy. Bildet viser asylsøkere som er bosatt på transittmottaket på Forus.

Tok asylsøkerne med på kafé

– Det er dette som er integrering, sier daglig leder Målfrid Vold i Haugesund Frivilligsentral. Tirsdag var fire frivillige i Stavanger for å ta asylsøkerne som nylig ble flyttet fra Haugesund og Kopervik til Forus med på kafé.

STAVANGER: Bakgrunnen var at de frivillige ønsker å opprettholde kontakten med asylsøkerne som de rakk å bli gode venner før de i forrige uke ble flyttet fra Flotmyrgården til det nyopprettede asylmottaket på Forus etter vel en måned i Haugesund.

Les også: Her drar resten av asylsøkerne

– De var veldig samlet da de bodde i Haugesund, mens nå bor de i store og uoversiktelige haller. Forus er bygget til 1000 stykker, og bare i går kom det 200 nye. Dette er en helt ny hverdag og livet står på vent for dem, sier Målfrid Vold i Frivilligsentralen.

Ikke adgang

Ettersom de frivillige ikke fikk adgang på asylmottaket, bestemte de seg for å ta med 60 av asylsøkerne på kafé i Stavanger sentrum.

– Det gikk kjempefint. Alle koste seg og smilte. En av dem gav uttrykk for at han ble glad og fikk masse god energi. Det er dette som er integrering, sier Vold.  

Savner byen

Hun legger til at asylsøkernes tilknytning til Haugesund viser at det ble gjort noe bra da de ankom i begynnelsen av november og at mange av dem allerede savner byen.

Nå oppfordrer hun alle som kjenner noen i Stavanger-området om å ta kontakt med asylsøkerne.

– Barn og foreldre trenger aktivisering, og de som reiser alene trenger et smil og et vennlig ord. De er takknemlig for alt, avslutter Vold.