Sild 6

Sild til folket

Det var ikke den tradisjonelle julestjerna, men silda, som var i fokus når Kokkenes Mesterlaug arrangerte et noe utradisjonelt juleverksted.

JULEMAT:Det smakes, skjæres, tilsettes og røres. Lyden av et utradisjonelt juleverksted fyller kjøkkenet.

– Det er jo bare en dash som skal til.

Under det vaktsomme øye til kokkene fra Kokkenens Mesterlaug Haugalandet fikk over 70 personer muligheten til å lage sin egen vri på Julesilden. Fisken som bygde byen er for mange like selvfølgelig på et julebord som pinnekjøtte. Derfor var det med nøyaktighet og kulinarisk teft at deltakerne på årets sildeverksted smakte seg frem til årets julesild.

– Dette var spennende. Jeg har aldri gjort dette før. Det lukter litt jul og var velddig gøy å være med på, sier John Harald Log.

– De er veldig flinke og vær og en ser ut til å finne sin egen dreis på hvordan dette skal gjøres, sier Trine Fjeldheim Hop fra Kokkenes Mesterlaug.

Ingefær, appelsin, løk og andre krydderier ligger klar langs kjøkkenbenken på karmsund videregående skole. Alt må nøye mikses.For tredje året på rad arrangeret Kokkenes Mesterlaug et juleverksted utenom det vanlig. Her er det ikke julestjerner og glitter som gjelder, men sild.

Til Kirkens bymisjon

– Vi som har holdt på med sildabordet i flere år har sett en stor utvikling og økning i folk som kommer for å lager den tradisjonelle julesilden. Sild er noe av det sunneste man kan spise og jeg føler vi med dette bidrar til godt kosthold og ernæring. Det er også spesielt kjekt at så mange unger kommer for å lage og spise sild. Det handler om fremtiden og det å ta vare på de gode råvarene, sier Oldermann Geir Rasmussen.

72 personer deltok på kurset i år. Sildeverkstedet arrangeres i fire norske byer og er for mange blitt en tradisjon allerede. Kate Eriksen og venninnen hadde tatt turen fra Bømlo for å delta på kurset

– Det blir ikke jul uten sild på bordet. Min favortitt er rømmesilden, sier Eriksen.

Og julen er ikke bare tiden til å spise, men også tiden til å glede.

– Sammen med Godfisk fikk vi lov tilå gi pengene som kommer inn her til kirkens bymisjon i Haugesund og på Stord, sier Rasmussen.