BLE OPERERT: Marielle Bratthammer er så langt fornøyd med slankeoperasjonen, men har en utfordrende hverdag i vente. Foto: PAS.
BLE OPERERT: Marielle Bratthammer er så langt fornøyd med slankeoperasjonen, men har en utfordrende hverdag i vente. Foto: PAS.

Fedmeoperasjon ble siste utvei

Stadig flere unge velger å snøre sammen magesekken i kampen mot kiloene. Marielle Bratthammer (24) fra Haugesund så til slutt ingen annen løsning enn å legge seg på operasjonsbordet.

HELSE: I november ble hun operert på Haugesund sjukehus, tre år etter at hun først tok kontakt med fastlegen for å få hjelp til å gå ned i vekt.

– Hos legen fikk jeg ingen tabletter eller hjelp i det hele tatt. Bare beskjed om at det ikke var noe han kunne gjøre, sier Bratthammer. Hun undersøkte først mulighetene for operasjon ved univeristetssykehuset i Oslo, men til slutt ble det til at hun tok operasjonen i Haugesund.

Les også: Stor jobb å holde et vekttap

– Jeg visste veldig godt hva jeg gikk til og snakket med mange som hadde vært gjennom operasjonen, både de det gikk bra med og de som fikk problemer. Etter et informasjonsmøte i mai følte jeg at jeg hadde kontroll, sier 24-åringen som på det meste veide 116 kilo før operasjonen.

Ond sirkel

På grunn av et kompleks sykdombilde med blant annet kraftig astma, var det ikke mulig for 24-åringen å gå ned i vekt på vanlig måte.

– Jeg har flere sykdommer som ikke gjør det mulig å gå ned i vekt og det er den høye vekten som har gjort at jeg har fått sykdommene. Det ble en ond sirkel til slutt, sier Bratthammer.

Som en forberedelse til operasjonen må pasientene gjennom såkalt forslanking der 5-10 prosent av overvekten må vekk uten å overstige 1000 kalorier til dagen. Marielle klarte kun å gå ned to kilo på tre uker, men med en BMI på over 40  oppfylte hun likevel kravene til operasjon.

Image 10.12.15 at 19.41 (2)

DOKUMENTAR: Da Marielle ble operert, var NRK P3 til stede for å lage en dokumentar om Haugesund-kvinnen. Foto: Privat.

Med en lang sykehushistorie var verken hun eller moren engstelig for operasjonen. Verst gikk det utover kjæresten som fryktet at noe skulle gå galt.

– Det var grusomt for han, men jeg sa hele veien at det kom til å gå bra, sier Marielle. Etter et par timer i operasjonsstua ble hun trillet opp igjen på rommet med beskjed om at alt hadde gått fint.

Sliter med maten

Tiden etter operasjonen har likevel vært tøff for Bratthammer, som nå sliter med å få i seg nok mat.  I tillegg må hun livet ut gå medisiner som skal regulere gallen og syrenivået i magen.

– Det er veldig mye å ta hensyn til. Blant annet må jeg få i meg 60 gram proteiner hver dag og jeg kan foreløpig ikke spise kjøtt. Når du ikke blir sulten, glemmer du å spise, sier Bratthammer som har en drøm om at hun en dag skal ha penger til å kunne gi ut en bok med oppskrifter for slankeopererte.

– Alle matvarer og oppskrifter er basert på A4-mennesker, og porsjonene er ikke beregnet for oss som er slankeopererte. Jeg tror det ville vært et hendig verktøy for mange, sier Marielle som for tiden er sykemeldt og uten jobb.
Nå starter den harde jobben med å få til en livsstilsendring som innebærer daglig trening. Det skal hunden Nitro være med å sørge for.

– Vi kjøpte faktisk hunden fordi jeg skulle slankeopereres. Den første måneden etter operasjonen er målet å gå tur, og etter det kan man trene mer. Jeg har kjøpt vekter og funnet en film med trening for slankeopererte på YouTube. Jeg gleder meg til å kunne trene på normalt vis, sier Marielle.

– Ingen enkel løsning

– Det er ikke snakk om en «quick-fix», sier den tidligere radioprofilen Synøve Olden Jørgensen. Etter at hun ble slankeoperert i 2009, har hun slitt med en rekke komplikasjoner i etterkant. Hun ville likevel ikke nølt med å gjøre det samme igjen.

HAR SLITT: Synøve Olden Jørgensen sier tiden etter slankeoperasjonen har vært psykisk krevende. Foto: PAS.

– Det høres litt kleint ut, men jeg er en tøffing og ville gjort det igjen. Jeg vet at det er skjær i sjøen og var veldig klar over hva jeg gikk til, sier 42-åringen.

I 2014 ble totalt 108 personer operert for fedme ved Haugesund sykehus gjennom en såkalt gastrisk bypass, der en større del av magesekken og tynntarmen kobles vekk.

Ble frarådet

Hun ble i utgangspunktet frarådet operasjonen av fastlegen, men drømmen om å bli tynn var overordnet for Jørgensen som kaller hele prosessen for en reise.

Etter operasjonen gikk hun drastisk ned i vekt og har mistet totalt 70 kilo siden hun ble operert. I tillegg har hun slitt med en rekke komplikasjoner som magesår og tarmslyng som følge av operasjonen. Snart skal hun gjennom en ny operasjon for å få fjernet siste rest av overflødig hud.

Den tidligere Radio 102-programlederen mener det er svært viktig at slankeopererte oppsøker profesjonell hjelp de dersom sliter med å takle hverdagen og følgene av å ha fått en «ny» kropp. Hun advarer mot å tro at operasjon er en snarvei for å gå ned i vekt.

– Det er ikke snakk om en quick-fix. Operasjonen er et hjelpemiddel, men det er du som må gjøre jobben. Ingen bør føle seg mobbet eller presset til å ta slankeoperasjon, sier Olden Jørgensen.