Hopp til hovedinnhold
Krimforfatter Geir Tangen gir sine beste tips for påskekrim i bokform.
Krimforfatter Geir Tangen gir sine beste tips for påskekrim i bokform.

Husker du innlegget til Geir Tangen?

Den fremadstormende forfatteren skrev i desember om hvor fortvilet han var over det amerikanske folks «totale mangel på historiekunnskap». Tusenvis av nordmenn var enige med ham, og i dag morges våknet han til Trump-sjokket.

HAUGESUND: – Jeg skal ikke stå her og si «hva sa jeg?». Innlegget var satt på spissen. Men dette er helt klart et veldig dårlig resultat for menneskeheten, sier forfatter Geir Tangen om valg-hangoveren.

Her kan du lese Tangens innlegg:

Tirsdag 8. desember. Dagen jeg våknet. Jeg kan ikke sove. Jeg kan ikke sitte stille å se dette skje. Flere brannstiftelser på norske asylmottak er et faktum. I Sverige har de satt fyr på 14 mottak. Ifølge TV 2 har det vært forsøkt brannstifting på mottak bestående av 140 barn. Enslige, redde, forsvarsløse og foreldreløse barn. Brannstifterne hylles på internett som helter, som motstandsfolk, som mennesker som beskytter oss mot en okkupasjonsmakt. Jeg skulle ønske Gunnar Sønsteby og Max Manus var i live og kunne uttale seg om en slik hyllest.

Samtidig i USA ser vi Donald Trump, mannen som klart leder republikanernes presidentkamp, si at han vil nekte alle verdens 1,7 milliarder muslimer adgang til USA. De som allerede bor der vil han tvangsregistrere i et muslimsk register, og han vil utstyre hver og en av dem med identifikasjonsmerker som de må bære på seg til enhver tid, og som viser at de er muslimer.

Tilbake i Norge ser vi Norges fremste islamkritiker, en fanatisk kvinne plassert langt til høyre for våre nåværende politiske partier, lede stort i avstemmningen om å bli årets navn i VG. Sist jeg sjekket for en uke siden hadde hun over 35.000 som heiet på henne. Over dobbelt så mye som nærmeste utfordrer.

Ja, jeg er våken nå – og jeg er sint, fortvilet, trist og forbauset over det norske folk og det amerikanske folk sin totale mangel på historiekunnskap. Dette er fascisme!

Hører dere meg? Å skille mennesker etter rase, religion, legning eller kjønn. Å merke mennesker av en spesiell gruppering med gule stjerner eller andre papirer. Å ta fra dem menneskerettigheter. Nekte dem adgang. Sette fyr på boligene deres når de flykter fra sine terrorregimer.

Å omtale dem som avskum, rotter, udyr, og pestlignende sykdommer. Å dyrke mennesker som begår alvorlig kriminelle handlinger, og som er villige til å drepe uskyldige uten rettmessig dom, er fascisme. Slutt å skjule dette bak fine ord som islamkritikere, innvandringskritikere, konservative kristne og terrormotstandere.

Arnulf Øverland ba oss våkne og se hva som skjedde i Europa i 1936. Vi måtte våkne før det var for sent. Den gangen var jødenede de notorisk kriminelle rottene og den krypende pesten som måtte bære gule stjerner og se hjemmene sine stå i brann. Enhver kriminell handling begått av en jøde ble sett på som terror fra alle jøder, eller som et bevis på at disse menneskene ikke hadde livets rett.

Kjære medmennesker i Norge. Dere som fulgte med i historieundervisningen på skolen. Nå må dere våkne! Jeg roper med siste pust av min stemme – vi har ikke lov til å gå her å glemme!