gunhild_003

Pynt julen inn med pepperkaker

Gunhild Anderson viser deg hvordan du lager perfekte pepperkaker.

HAUGESUND: – Da er en av syv sorter på plass før jul, sier Gunhild Anderson. 

Leiligheten dufter som regel nybakte boller, paier eller kaker flere ganger i uken. Kombinert med foto som hobby, blir det dermed mye fine bilder å legge ut på Instagram.

– Jeg jobber i et kreativt miljø, og da blir man kanskje mer kreativ når man kommer hjem også. Litt Michael Bublé på høytalerne får meg til å bli helt i min egen boble når jeg baker til jul, sier Gunhild.
Pepperkaker er kanskje den beste og vanligste sorten å bake før jul. Gunnhild anbefaler alle å lage deigen fra brunn av, og påpeker at dette ikke trenger å ta lang tid for de som er travle før jul.
– Det gir en helt annen mestringsfølelse å lage hjemmelagede pepperkaker, og det smaker fantastisk. Deigen skal jo egentlig stå i kjøleskapet over natten, men det er love å jukse litt. Jeg brukte bare noen timer på alt sammen, forteller hun.

Smaksbombe av ingefær, nellik og kanel

Ta gjerne utgangspunkt i bestemors tradisjonelle oppskrift, men gjør den med en liten vri. Den pikante smaken på pepperkakene er viktig. Pepper er ikke nødvendig – her brukes kun de beste julekrydderne.

– Disse pepperkakene har en perfekt balanse av ingefær, nellik og kanel. Dette får deigen til å lukte helt himmelsk. Og husk å ha en sterk neve klar før den siste røringen, sier Gunhild.

Når det gjelder dekorasjonen av pepperkakene, anbefaler hun å bruke Pinterest og Instagram for inspirasjonskilder.

– Her finner jeg alltid masse fint som inspirerer meg til hvordan jeg skal pynte. Når man pynter kakene med melis, blir det best hvis man lager et bittelite hull på posen. Det er ikke vanskelig – en må bare være tålmodig og ha lyst til å klare det.

For å lage pepperkakejuletre, behøver man stjerneformer i ulike størrelser som man bygger i et tårn. Og det er bare fantasien som setter grenser på hvordan en kan bruke pepperkakene som pynt.

— Kakene er jo kjempefine å bruke som interiør i huset. En kan lage kranser, pynte juletreet eller henge dem på en snor. Her står en fritt til å gjøre hva en vil!