Skjermbilde 2015-11-24 kl. 19.50.22

Pengedryss over Gamle Skudeneshavn

Riksantikvaren vil frede store deler av Gamle Skudeneshavn. Det betyr flere millioner kroner ekstra i statlige midler til vedlikehold og vern av den gamle seilskutebyen.

Skudeneshavn på sydspissen av Karmøy er for mange en uovertruffen sommeridyll. I løpet av det neste året vil trolig idyllen bli bevart for fremtidige generasjoner når riksantikvaren nå ønsker å frede store deler av sentrum.

– Den er unik i Norge og det er en by som i all hovedsak er bevart og uendret siden midten av 18-tallet. Skudeneshavn har heller aldri brent og er godt bevart, og kvaliteten er helt unik, sier riksantikvar Jørn Holme.

Riksantikvaren har satt i gang fredning av dette viktige kulturmiljøet, og fredningssaken er nå på høring. Under gårsdagens folkemøte fikk han høre befolkningens syn på den foreslåtte fredningen. På et tilsvarende folkemøte i februar uttrykte flere eiendomsbesittere skepsis til planen. Frykten er at fredningen skal føre til store begrensninger og økte utgifter for beboerne. Forslaget som nå ligger på bordet er en fredning av i overkant av 180 eiendommer i sentrum av Skudeneshavn, fra parken til torget.

Kun ni kulturmiljøer er fredet i Norge så langt. Og det er ikke bare de gamle husene som nå vil bli fredet. Fredningen omfatter også utearealene og gateløpene.

– Dette synes jeg er et kjempeflott prosjekt, og hvis jeg forstår riksantikvaren rett vil vi kunne få en løsning på dette i løpet av ett års tid. Det blir viktig fremover at eiendomsbesitterne spiller på lag med myndighetene, sier ordfører i Karmøy kommune, Jarle Nilsen (Ap).

Fredning er for mange forbundet med økte utgifter. Riksantikvaren lover imidlertid statlige penger til vedlikehold og restaurering av bygningsmassen.

– Vi har vel brukt litt i overkant av to millioner kroner til nå i år. Vi har sågar øket rammene med 500 000 kroner. Vi vil også bruke mer penger de neste årene. Heldigvis er bygningen i god stand og det skal ikke så mye penger til for å få dette til . For beboerne og næringslivet vil dette uansett bety at det vil være betydelig mer penger tilgjengelig enn tidligere, sier Holme.