ambassadør-900x444

Reagerer på Krystallnatt-markeringen: – Grov fornærmelse mot jøder i dag

– Det å blande inn den israelsk-palestinske konflikten, og dra paralleller til Holocaust, ser jeg på som en grov fornærmelse for minnet om ofrene, deres familier, men også mot norske jøder i dag, sier ambassadør Raphael Schultz i Den israelske ambassade i Oslo.

Markeringen av Krystallnatten på Haugesund Folkebibliotek mandag forrige uke er blitt lagt merke til ved Den israelske ambassaden i Oslo. Halve markeringen ble nemlig brukt til å snakke om boka «Cliff Hotel. Familien Ayad vs. staten Israel» som handler om en palestinsk familie og problematiserer okkupasjonspolitikken som Israel følger i dag. Det fikk Den israelske ambassaden til å reagere med svært stor skuffelse.

– Hva tenker du om det dras paralleller mellom jødeforfølgelsene i nazi-Tyskland, og det som skjer i Palestina?

– Det å blande inn den israelsk-palestinske konflikten, og dra paralleller til Holocaust, ser jeg på som en grov fornærmelse for minnet om ofrene, deres familier, men også mot norske jøder i dag. Det er rett og slett noe som ikke burde ha blitt gjort. Dette er så absurd at det ikke fortjener en detaljrik forklaring, sier ambassadør i Den israelske ambassade i Norge, Robert Schutz.

Økning av hatkriminalitet mot jøder i Europa

– Både på denne markeringen og i sosiale medier, ser vi folk som sier «muslimer er de nye jødene». Synes du det er legitimt å si at det som skjedde med jødene i nazi-Tyskland er i ferd med å skje med muslimene og at jødehat er i ferd med å forsvinne?

– Islamofobi og antisemittisme må begge deler bekjempes og fordømmes på det sterkeste. Ekstremisme finnes i alle religioner – forskjellen er dimensjonen på problemet. Det finnes ekstreme kristne og jøder. Poenget er at disse radikale kreftene er sjeldne, mens islamistisk fundamentalisme er et enormt problem. Når vi analyserer dette må vi ikke gjøre falske sammenligninger. Vi må unngå å forenkle dette emnet, og gi etter for politisk korrekthet.

– Man ser en økning av hatkriminalitet mot jøder i Europa. Hva tenker du om det?
– Det er trist, og det er en skremmende utvikling vi har sett de siste par årene med målrettede drap på jøder i Paris, København, Brussel og andre steder. Disse hendelsene bør få oss alle til å tenke gjennom hvordan vi ønsker at fremtiden skal se ut.

– Har forståelse for deres reaksjon

Den Israelske Ambassaden forteller at det ikke er første gangen de ser politisering av Krystallnatt-markeringen, og at de opplever at norske jøder ikke ønsker å delta disse arrangementene.  Et eksempel er markeringen i Bergen i 2012, der sokneprest Tom Sverre Tomren ikke fikk lov av arrangementskomiteen til å delta i fakkeltoget med håndparolen «Nei til jødehat». I den svenske byen Umeå ble ikke jøder invitert til Krystallnattmarkeringen i år.

Da TV Haugaland var på Krystallnatt-markeringen på Haugesund Folkebibliotek forrige uke ble følgende spørsmål stilt til arrangør Alf Aronsen fra Øyo-biblioteket:

– Boka handler om en palestinsk familie og problematiserer okkupasjonspolitikken som Israel følger i dag – hvorfor har dere egentlig valgt å snakke om dette på markeringen av Krystallnatten og jødeforfølgelsene?

– En stiller spørsmålet; har vi ikke lært av historien? Boka «Cliff hotel. Familien Ayad vs. staten Israel» trekker paralleller opp mot det som skjer i vår samtid. Vi snakker ikke spesifikt om Krystallnatten, men mener det er viktig å ha arrangement som dette på den type historiske datoer for å kunne ta lærdom av historien, svarte Alf Aronsen.

Han forteller nå at han har hatt en god dialog med Den israelske ambassaden like etter markeringen der begge parter fikk vist forståelse for hverandre.

– Vi har beklaget ovenfor Den israelske ambassaden at de skulle oppleve det på den måten. Det var overhodet ikke vår intensjon å trekke denne parallellen, og vi har forståelse for deres reaksjon.

– Tenkte dere ikke på forhånd at dette emnet kunne bli problematisk å ta opp på Krystallnatt-markeingen?

– Jo, vi skjønner at det er ingenting som kan sammenlignes med Holocaust og dette er noe vi alltid prøver å være forsiktige med, sier Alf Aronsen.

Den israelske ambassaden forteller at de setter pris på unnskyldningen fra Øyo-biblioteket.

– De viste stor forståelse for oss, og jeg synes det er veldig bra at vi fikk hatt denne dialogen, sier ambassadør Raphael Schultz.