OVERSVØMT FORTAU: Krysset like ved Kiwi ved Spannavegen var mandag formiddag oversvømt grunnet store nedbørsmengder. Foto: Marius A. Haugen
OVERSVØMT FORTAU: Krysset like ved Kiwi ved Spannavegen var mandag formiddag oversvømt grunnet store nedbørsmengder. Foto: Marius A. Haugen

Ser du et fortau her?

Einar Stange i Statens vegvesen ønsker frosten velkommen - da blir han nemlig kvitt problemet med tette kummer.

VEI- OG FØREFORHOLD: Tette kummer, oversvømte veier og vedvarende nedbør. Det er mandag 16 november i et nøtteskall.

På bildet over ser du et oversvømt fortau tatt like i nærheten av Kiwi ved Spannavegen mandag morgen.

– En frostnatt hadde fikset dette, sier Einar Stange til TV Haugaland.

Han er byggeleder i Statens vegvesen og har ansvar for dialogen med Mesta som igjen har hovedansvaret for å sørge for at veier og fortau ikke er oversvømt.

– Jeg har hatt vakt i helga og har ikke fått noen spesifikke meldinger om tette kummer, men Karmsundgata er jo et gjentakende problem, sier Stange.

Han har ansvaret for veinettet i Rogaland og indre Ryfylke.

Jobber kontinuerlig med tette kummer

– Vi i Statens vegvesen er ikke ute på selve oppdragene, det er Mestas oppgave, men jeg vet at de er ute på rutineoppdrag i dag, samt at det er deres jobb å følge systematisk opp når det kommer store nedbørsmengder, sier byggelederen til TV Haugaland.

Og det er løvet som er den store synderen.

– Dersom vi hadde hatt en god frostnatt, hadde alt løvet falt ned og det ville ikke vært et problem, men nå ser det ut til at det kan ta sin tid altså, sier han.

– Så du kunne tenkt deg minusgrader, Stange?

– Ja, akkurat i dette tilfellet er det en fordel med en natts kulde, sier han.

Vanskelige kjøreforhold i fjellet

Årsaken til de store nedbørsmengdene er restene av en tropisk orkan. Værtjenesten yr.no har tidligere sendt ut OBS-varsel for fylket og melder om lokalt mye nedbør mandag. Nærmere bestemt mellom 40-60 mm på et døgn. I tillegg er det ventet lokalt kraftige vindkast og sørøstlig liten storm på kysten.

I fjellet meldes det om vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind og snø. Vegtrafikksentralen opplyser at det er kolonnekjøring på Haukeli grunnet uvær på strekningen Haukelitunnelen – Austmannalitunnelen mandag morgen.

I Austmannalitunnelen og Svandalsflonatunnelen foregår det manuell dirigering på grunn av vedlikeholdsarbeid, mens du må vente på ledebil i Svandalsflonatunnelen.