Skjermbilde 2015-11-15 kl. 15.57.09

For første gang i Haugesund: Fakkeltog mot pels

Over hundre mennesker lyste opp sentrumsgatene i Haugesund for å gi dyrene håp.

HAUGESUND:  Med dagens kunnskap om dyrenes sosiale og emosjonelle behov, er det vanskelig å finne gode grunner til å tro at disse imøtekommes når de sperres inne i små bur. Over hundre mennesker tok turen til Byparken lørdag ettermiddag for å gå i fakkeltog mot pelsdyrnæringen. Mange av dem hadde tatt med seg sine firbeinte bestevenner for å vise at de er imot å påføre pelsdyrene lidelse for egen utnyttelse.

Les også: – Pels er finest på levende dyr

Arrangør Marianne Levinsen var svært fornøyd med oppmøtet. Hun har vært medlem i dyrerettighetsorganisasjonen NOAH i flere år, og gir seg ikke før burene blir tomme.

– Nå håper jeg pelsdyrnæringen blir lagt ned, og at folk får opp øynene for dyrenes lidelse.  Ingen andre trenger pels enn dyrene som blir født med den, sier arrangør Marianne Levinsen. 

Vitenskapen gir oss grunn til å tro at disse dyrene føler noe som minner om det vi kan føle. Deres hjerne er like lite skapt for å være innesperret som vår.

– Det er rett og slett tortur, sier Levinsen.

Voksende engasjement

Målet med fakkeltoget er å vise politikerne hvor mange det er som krever en avvikling av pelsdyrnæringen. Et representantforslag om forbud mot pelsdyroppdrett og import av pels fra slik produksjon, ble levert til Stortinget fra Miljøpartiet De Grønne i november 2014. Samtidig ba et flertall på Stortinget Regjeringen om å «vurdere forbud mot norsk pelsdyroppdrett». Både Stortinget og Regjeringen må dermed i nær fremtid ta stilling til en endelig avvikling av pelsdyrnæringen.

– Vi mennesker må aktivt gripe inn i vår samtid for at vold aldri må bli en løsning overfor noe levende vesen, sier NOAHs Shabana Rehman om viktigheten av å stille opp i denne markeringen. 

24 byer i Norge var med på å arrangere NOAHs fakkeltog mot pels og engasjementet vokser for hvert år. Aldri før har så mange byer organisert seg for å vise sin avsky mot pelsdyrnæringen.  Tallene fra de ulike fakkeltogene tikker fortsatt inn, men en kan trygt si at markeringene satte ny rekord med over 7000 mennesker på landsbasis.