26. februar er det premiere på Karmøy kulturskoles ungdomsteater sin versjon av stykket «Forandring fryder».
26. februar er det premiere på Karmøy kulturskoles ungdomsteater sin versjon av stykket «Forandring fryder».

Lasse og Gunnar inngår partnerskap

"-Disse figurene kan gi fordommene et ansikt"

KULTUR: Lasse fra Karmøy og Gunnar fra Haugesund er perlevenner, men deres alias Bror Min og Ein Knalltøffe Haugesundar gir fordommene et ansikt når de to møtes på scenen i en helt ny forestilling som har kommunesammenslåing som bakteppe.

Av: Øystein Merkesvik

De er begge kjent som sentrale medlemmer i 3 Busserulls i hver sine epoker, men fant først tonen for alvor da Busserulls holdt sine jubileumsshow i Haugesund og Sandnes.
– Vi ble sjarmert av å jobbe sammen og fant ut at vi måtte gjøre noe felles, sier Gunnar og ser fornøyd bort på sin nye partner.

Sterkt engasjement
I februar starter de feiringen av sitt Partnerskap som er navnet på en musikalsk forestilling som har premiere i festiviteten 6. februar. Her tar karmøybuen og haugesunderen for seg temaet som i lang tid har vakt sterkt engasjement, særlig i Pedersens hjemkommune.
– Det blir bøttevis med sjølironi i denne kommunesammenslåingstid, forsikrer de to komikerne.

Fordommenes ansikt
I forestillingen treffer man flere av artistenes velkjente figurer som Lasse Pedersens Bror Min, som er selve stereotypen på den skeptiske karmøybuen i forhold til en fremtidig sammenslåing med Haugesund.
– Disse figurene kan gi fordommene et ansikt. De kan komme til å si de verste ting som man ellers ikke ville sagt, humrer Andersen.

Lynsjing
– Enkelte vil kanskje hevde at forestillingen er en gavepakke til politikere som mener det er på tide å myke opp holdnigene rundt dette?
– Det går på kommunikasjon. Se på hverandre, lytte til hverandre og ikke være så skeptisk der man sitter på hver sin tue, sier Andersen og får støtte fra partneren.
– Det sitter voksne oppegående folk på Karmøy i dag som reiser det de har av buster når man bare nevner navnet Haugesund. For meg som har hatt Haugesund som arena i over 30 år er det som å være hjemme, selv om jeg er karmøybu.
– Du er ikke redd for å bli lynsjet når du sier dette?
– Jeg ble sett på som en forreder da jeg flyttet til Kopervik og ble truet med lynsjing, sier Lasse og ler.

– Mye å lære
De to understreker at de gjennom forestillingen ikke vil konkludere med noe i den pågående debatten, men gi publikum en humoristisk innfallsport til å åpne opp sansene før man faller ned på en beslutning i god tid før neste års folkeavstemming om kommunestruktur.
– Fremfor alt er dette en forestilling om respekt for lokal kultur, respekt for hverandre og at vi skal bo her sammen. Vi har mye å lære av lokalkulturen og må lære de unge å sebakover slik at de skal forstå hvordan vi skal gå fremover, sier haugesunderen.

Vises i hele distriktet
De to er spent på mottakelsen når billettene legges ut for salg fra mandag av neste uke. Allerede har kulturhuslederne i hele distriktet trykket partnerene til sitt bryst og satt opp forestillinger i Festiviteten, Bømlo kulturhus, Tysværtunet, Suldal kulturhus og Karmøy kino.