IMG_3442

Høyland gir seg som daglig leder i Åkra IL

Oddvar B. Høyland har solgt huset på Åkra og flyttet hjem til familien på Nærbø. Etter tre år i klubben gir han nå roret videre.
FLYTTER HJEM: Fra venstre: Oddvar B. Høyland har gitt beskjed om at han gir seg i Åkra IL. Her ved  styreleder Egil Vikre.

Oddvar B. Høyland har solgt huset på Åkra og flyttet hjem til familien på Nærbø. Etter tre år i klubben gir han nå roret videre.

Høyland har ikke sagt opp stillingen som daglig leder enda, men han har gitt beskjed til styret om at han gir seg. Grunnen til avskjeden er at Høyland vil tilbake til Nærbø.

– Jeg har flyttet tilbake til Jæren, til familien min. Jeg lengtet hjem, så dermed ble det slik. Jeg har ikke sagt opp enda, den tid kommer om en liten stund, men jeg har gitt beskjed om jeg skal slutte i jobben, sier Høyland.

Høyland begynte som daglig leder i Åkra IL for litt over tre år siden, og nevner at han har et godt forhold til Karmøyklubben.

– Det kjekkeste med jobben må være det store engasjementet rundt klubben. Medlemmene brenner for klubben som betyr mye for folk her på Åkra. Vi er heldige, sier Høyland.

Styreleder i Åkra IL, Egil Vikre, forteller at han synes det er dumt å miste Høyland.

– Vi skulle gjerne hatt med Oddvar videre, men han har en god grunn for å gi seg. Vi mister en veldig god daglig leder, så det er synd, sier Vikre.

Ettersom Høyland enda ikke har levert oppsigelsen, så har styret i klubben god tid på seg til å finne en ny daglig leder.

– Han har tre måneders oppsigelse, så det gir oss god tid til å finne en erstatter, sier Vikre.

– Frivillighet en utfordring

En utfordring som Åkra IL står overfor er å øke frivilligheten rundt klubben, mener Høyland.

– Vi har kommet i en situasjon hvor dugnad og frivillighet er ord som blir brukt når NAV skal gjøre noe, det mener jeg er misbruk av ordet dugnad. Alle skal gjøre en dugnad, frivillighet er viktig. Utfordringen blir at Karmøybuen har det for godt, og at de da blir for dårlige til å gjøre dugnadsarbeid, sier Høyland.

Høyland håper at Åkra snart får på plass sine planlagte to nye idrettshaller.

– Dersom jeg skal sammenligne Nærbø og Åkra, som er gode konkurrenter, så er Nærbø mindre enn Åkra, men det finnes tre idrettshaller på Nærbø. Når det bygges ny skole og nye haller på Åkra, så får barna her muligheten til å bli mye bedre. Politikerne skulle vært med ned til idrettsparken på Åkra for å se hvor viktig det er å få til dette med bygging av ny hall, sier Jærbuen.

Høyland håper at utbyggingen vil være med og stanse at ungdommer faller fra idretten.

– Det er lettere å få bedre resultat med de rette treningsforholdene. Frafallet blant ungdom er stort, men når det ikke er arena til å drive idrett så er det ikke rart at ungdommene faller fra.

I desember skal Storhall Karmøy stå klar på Vea, dermed får idretten i området en ny storstue.

– Storhallen på Vea er med på å gi flere muligheter til idretten på Åkra. Det er viktig å få på plass nye anlegg, og da betyr støtten fra kommunen enormt mye.

Stort engasjement

Høyland ønsker at forholdene fortsatt vil legges til rette for at folk skal drive med idrett.

– Politikerne prøver å støtte opp, men fordi idrett og kultur ikke er lovpålagt, så må vi ofte ut å mase. Én krone til idretten sparer ti kroner i ettertid. Det er mye frivillig arbeid i ulike miljø, men frivilligheten kan bare være med frem til en viss grense.

Handlingsplanen for klubben legger retningslinjer for daglig leder sin jobb, men planen er ikke alltid like lett å følge, mener Høyland.

– Handlingsplanen skal ikke bare være et fint dokument som ligger der. Den eneste muligheten er å tenke langsiktig, både når det gjelder det sportslige og det økonomiske. Utfordringene er å forplikte seg til de nye planene, forteller Høyland.

Etter tre år i klubben, har Høyland gjort seg opp noen tanker rundt daglig leder-jobben.

– Det er folk med mye engasjement og ideer i klubben. Idretten handler mye om å være god, men det er litt lite fokus på administrasjonen, som av og til må ta vanskelige beslutninger, som gjelder økonomi, forteller Høyland.