– Prestisjefylt utstilling å være med på

Fredag åpner årets juleutstilling på Haugesund Billedgalleri. De lokale kunstnerne Njål Lunde og Johan Ask Vikse ser fram til å stille ut helt nye verk som ikke er vist for publikum tidligere.
NYE VERK: f.v. Njål Lunde og Johan Ask Vikse deltar på juleutstillingen med verkene «Periferi 1-4» og «Mandala». Foto: PAS.

Fredag åpner årets juleutstilling på Haugesund Billedgalleri. De lokale kunstnerne Njål Lunde og Johan Ask Vikse ser fram til å stille ut helt nye verk som ikke er vist for publikum tidligere. 

Sammen med over 40 utstillere fra hele landet skal de haugesundsbaserte kunstnerne være med å sette sitt preg på utstillingen som blir åpnet av stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal. Kunstnerne er ikke i tvil om at det har stor betydning å være representert på den tradisjonsrike førjulsutstillingen.

– For min del betyr det mye fordi det minner meg på at den første profesjonelle utstillingen jeg hadde var juleutstillingen samme året som jeg ble profesjonell kunstner, forteller Johan Ask Vikse.

– Det som gjør denne kollektivutstillingen spesielt interessant er at det kun er verk som ikke er vist fram før. Her er absolutt alt nytt og stiller krav til oss lokale om at det ikke skal være vist på Haugalandet før. Det er en prestisjefylt utstilling å være med på, supplerer Njål Lunde.

Politisk bakteppe
Både Vikse og Lunde er tilknyttet kunstnerverkstedet Haugaland Kunstverk og kjenner således godt til hverandres kunst.

– Men jeg blir fortsatt overrasket av Johan altså, spøker Lunde som kan røpe at det ligger politiske undertoner bak hans billedserie «Periferi 1-4» som nå skal bort fra arbeidsrommet og inn i det offentlige rom.

– Det er ikke alltid jeg kjenner historien i bildene mine før de er ferdige selv. Jeg vet ikke om publikum vil se det, men akkurat i år er det en viss politisk vinkling inn i bildene mine som jeg sjeldent har hatt. Alt som skjer i nyhetsbildet påvirker oss, sier Lunde og peker spesielt på flyktningkrisen verden står midt oppe i. Et av bildene illustrerer et vakttårn som i sammenheng med flyktning-tematikken kan tolkes på flere måter både i form og innhold.

– Det kan tolkes som en grense mellom noe eller som et tilfluktssted for den enkelte, litt «huleboertematikk», sier Lunde og legger til at bildene han nå stiller ut vil fungere som en prolog til tematikken for separatutstillingen han skal ha på billedgalleriet i 2017.

Spirituell søken
Ask Vikse har på sin side latt seg inspirere av buddhismen i sitt symbolske verk «Mandala» etter å ha gjort et dypdykk i de store verdensreligionene i søken etter det spirituelle.

– Jeg er åpen for det spirituelle og da blant annet buddhismen. Da jeg så disse fantastiske mønstrene tenkte jeg at det måtte jeg gjøre noe på og laget et rutemønster som jeg gikk ut fra, forteller Ask Vikse om sin siste tegning.

Syr sammen
Årets juleutstilling vil ha et stort spenn med variert innhold fra de over 40 bidragsyterne. For billedgalleriet er det en utfordring å sy sammen alle verkene til én utstilling, sier konsulent Solveig Aspen Helvik. Hun legger til at det for mange av de lokale utstillerne tradisjonelt har vært en viktig inntektskilde å delta på juleutstillingen, men at salget varierer fra år til år.

– Vi har satt et mål per verk på 80×100 cm, men dette er veiledende og noe vi kan fravike dersom det er snakk om en serie. Det er viktig at alle får litt plass, sier Helvik.

Årets utstilling åpner førstkommende fredag og vil stå åpen for publikum frem til 6. desember.

– God tid til å få bildene før jul altså, smiler Njål Lunde.