Psykolog Trond Hegglund stiller seg kritisk til botoxbehandling
Psykolog Trond Hegglund stiller seg kritisk til botoxbehandling

Stadig flere vil ha botox og restylane

– Jeg synes ikke det er flaut i det hele tatt. Jeg har en feminin side og den liker jeg å pleie, sier Wenche Våga som opplever at det ikke lenger er tabubelagt å ta botox.
Ansvarlig sykepleier ved skjønnhetsklinikken Frøken Dings i Haugesund, Anne Grethe Hevrøy, sprøyter inn restylane i leppene til Wenche Våga for å gjøre dem fyldigere.

– Jeg synes ikke det er flaut i det hele tatt. Jeg har en feminin side og den liker jeg å pleie, sier Wenche Våga som opplever at det ikke lenger er tabubelagt å ta botox. 

Tekst og foto: Elizabeth Huanca Vold

Charlotte Hovda (27) og Wenche Våga (40) fra Haugesund liker som kvinner flest å ta seg godt ut, og har ikke noe imot å bruke noen tusenlapper for å få glattet ut ansiktet ved hjelp av sprøyter. De to kvinnene forteller at de jevnlig tar botox for å dempe hodepine og restylane for å få fyldigere lepper.

– Jeg gjør det på grunn av selvfølelsen. Rett og slett fordi jeg ønsker det, forteller Charlotte Hovda.

Botox Wenche Våga

STUDERER RESULTATET: Wenche Vaaga studerer resultatet etter behandlingen

– Mye vanligere enn folk tror
Salget av skjønnhetsbehandlinger som botox og restylane  har eksplodert de siste årene. I fjor ble det i Norge kjøpt botox-produkter for 16 millioner kroner – en femdobling på ti år, viser nye tall fra Apotekforeningen.

– Dette er mye vanligere enn folk tror. De fleste jeg kjenner på min alder tar restylane i leppene eller botox for å fikse på noen linjer her og der, forteller Charlotte.

Er dette noe du kommer til å fortsette med for resten av livet? 

– Det er vanskelig å si, men det er litt lett å bli hekta. Etter en stund blir leppene som en ballong som går tom for luft, og da ønsker man jo påfyll. Selv om andre mener at mine naturlige lepper er fine og store nok, så er dette noe jeg alltid ønsker å forandre på.

De to kvinnene opplever at det ikke lenger er tabubelagt å ta botox og restylane, og at det er like normalt  som hvilken som helst skjønnhetsbehandling.

– Jeg synes ikke det er flaut i det hele tatt. Jeg har en feminin side og den liker jeg å pleie, sier Wenche Våga.

Økende trend med restylane blant unge jenter
Anne Grethe Hevrøy er sykepleier med både anestesi- og intensivutdanning. Hun driver klinikken Frøken Dings i Haugesund som tilbyr skjønnhetsbehandlinger som botox og restylane.

Skjermbilde 2015-10-29 kl. 09.43.14

STOR PÅGANG: Anne Grete Hevrøy har tatt steget fra helsevesenet til skjønnhetsindustrien

–  Kvinner i alle aldre kommer innom klinikken for å ta injeksjonsbehandlinger, og det blir stadig flere menn som gjør det også. Når det gjelder unge jenter, er det stort sett leppene de ønsker å fikse på, forteller Anne Grethe Hevrøy.

Har du noen etiske betenkeligheter med å fikse på utseendet til unge jenter?

– Ja. Det er jo ikke noen grunn for å sprøyte inn botox på unge jenter, fordi aldringsprosessen har ikke startet ordentlig ennå. Unge jenter er jo nydelige slik som de er! Men dersom det kommer noen med veldig smale lepper og som ønsker å ha noe å ha leppestift på, så ser ikke jeg helt det store problemet. Det er uansett viktig å ikke overdrive mengden med restylane som sprøytes inn – vi ønsker jo at det skal se naturlig ut.

Hevrøy  opplever at interessen for injeksjonsbehandlinger har økt kraftig på Haugalandet de siste årene.

– Dersom vi går tilbake til tidlig på 2000-tallet, var det ingen så snakket om botox og vi visste jo knapt hva dette var.  I dag er det blitt en snakkis – noe jeg tror skyldes et stort fokus på egenpleie og at folk har mer penger å rutte med.

– Botox gjør deg dummere

Psykolog Trond Hegglund opplever som psykolog at skjønnhetspresset i dagens samfunn er altfor stort. Retusjerte, pene og smilende mennesker i sosiale medier, bidrar til stor usikkerhet blant folk, mener han.

– Mennesker er konforme – det betyr at vi ønsker å være like alle andre. Både når det gjelder meninger og utseendet, blir vi påvirket av de rundt oss. Så er det noen som har skjønt at de kan tjene penger på dette, og de gjør jo ingenting for å minske dette konformitetspresset. De spiller på utseende, fordi det er noe som de aller fleste mennesker føler seg litt usikre på, sier psykologen ved Gard Helsesenter.

– Dette er jo noe vi mennesker har vært opptatt av siden tidenes morgen?

Psykolog Trond Hegglund stiller seg kritisk til botoxbehandling

Psykolog Trond Hegglund stiller seg kritisk til botoxbehandling.

– Det stemmer. Vi har et hierarki som alle aper ønsker å klatre opp i, og vi velger partner på bakgrunn av utseende eller hvordan man fremstår, sier Hegglund.

Men man blir ifølge psykologen ikke noe lykkeligere i livet av å fikse på utseendet, kjøre dyre biler eller sulte seg til six-pack.

–  Årsaken til at folk tar botox er fordi at de er usikre og ikke fornøyd – noe jeg synes er veldig trist. For å bli lykkelig i livet, er det faktisk en fordel å være litt oppegående smart.  Det å ha ulike perspektiver på ting, hjelper oss dersom vi opplever noe vanskelig, sier Hegglund.

– Følelsesuttrykk er instrument for utveksling og samhandling

I 1873 hevdet Charles Darwin at det bevegelige ansiktet er utviklet videre fra følelsesuttrykk hos dyr til et instrument for utveksling og samhandling hos mennesker.
– Dessverre så er det slik at en blir dum av botox. En blir ikke bare deilig, men en blir også dum og deilig. Og da er oddsen for å bli lykkelig i livet lavere, sier Hegglund.

Han viser til et forsøk som ble gjort med to grupper av kvinner. Den ene gruppen fikk behandling med botox  og den andre fikk injeksjon med restylane – som ikke har en muskelhemmende effekt. Alle deltakerne ble testet for evnen til å gjenkjenne uttrykk for følelser i ulike ansikter på en PC-skjerm. Forsøket var begrenset, men det viste at Botox-kvinnene hadde svakere resultat på testen enn de som ikke lammet ansiktsmusklene sine.

– Når botox svekker evnen til å oppdage følelser på denne måten, nedsetter det også evnen til kommunikasjon og samhandling. Og da er vi inne på dette med sosial intelligens, forteller Hegglund.

Har du som psykolog noen gode råd rundt dette emnet?

– Vi bør snakke sammen og spørre hverandre: Hva er det som gir oss størst glede i livet? Er det å få sprøytet nervemedisin i ansiktet? Eller er det andre ting? Jeg tror sterkt på at de fleste mennesker mener det er andre ting dersom de bare bruker fornuften sin.