Einar Tollaksvik og Saga Offshore er attraktive for oppkjøpere og har base både på Killingøy og på Gran Canaria. Her er Einar Tollaksvik (t.h) sammen med Otech-gründer Odd Are Tveit
Einar Tollaksvik og Saga Offshore er attraktive for oppkjøpere og har base både på Killingøy og på Gran Canaria. Her er Einar Tollaksvik (t.h) sammen med Otech-gründer Odd Are Tveit

Til Gran Canaria for å gjøre seg fete

Odd Are Tveit og Einar Tollaksvik flytter norsk offshorekompetanse til Gran Canaria. Lederne av Killingøybedriftene Otech AS og Saga Subsea AS er begge overbeviste om at det åpner for nye, spennende markedsmuligheter. De vil ha flere med seg.

OFFSHORE/NYE MARKEDER: – Norske subseabedrifter er best i verden. Med et stagnerende marked hjemme, er det på tide å komme seg ut i et større internasjonalt marked. Kronekursen er lav og vi har ei besøkelsestid akkurat nå, sier styreleder i haugesundsfirmaet Otech AS, Odd Are Tveit.

Med et godt fotfeste i det undervannsteknologiske miljøet på Killingøy inviterer han andre norske offshore servicebedrifter til å etablere seg i en ny subseabase som nå skal bygges opp i Arinaga Port på Gran Canaria. Otech har med stor suksess jobbet her de to siste årene og nytt godt av den strategisk gunstige plasseringen ved seilingsledene til plattformer og skip som skal ut og inn av olje- og gassfeltene i Mexicogulfen, Venezuela, Brasilkysten og kysten utenfor Vest-Afrika. Stedet er også en mellomstasjon for installasjoner som forflytter seg fra verftene i Asia til Europa.

Ønsket er at Gran Canaria Subsea and Offshore Base får et bredt norsk kompetansemiljø . De har allerede fått snøret i bunn hos Saga Subsea AS, som også holder til på Killingøy. Daglig leder Einar Tollaksvik ser også kanariøyas strategiske posisjon i farledene til og fra de viktigste olje- og gassregionene i verden.

Over hundre søkere

PÅ VEI TIL BASEN PÅ GRAN CANARI: Styreleder i Otech As Odd Are Tveit (til h.) og daglig leder i Saga Subsea AS, Einar Tollaksvik, har her klatret opp i en av subsea-basketene som om kort tid forlater Killingøy og blir en del av utstyret som Saga Subsea skal operere ut fra basen på Gran Canari.

PÅ VEI TIL BASEN PÅ GRAN CANARI: Styreleder i Otech As Odd Are Tveit (til h.) og daglig leder i Saga Subsea AS, Einar Tollaksvik, har her klatret opp i en av subsea-basketene som om kort tid forlater Killingøy og blir en del av utstyret som Saga Subsea skal operere ut fra basen på Gran Canari.

HaugalandNytt traff Odd Are Tveit og Einar Tollaksvik i kontorene deres på Killingøy tirsdag. Tveit er på et kort besøk i hjembyen for å ansette norsk leder for basesatsingen rett utenfor Afrikakysten. Otech har fått over hundre søkere til stillingen, de fleste fra SørVestlandet og Tveit & Co har mange toppkvalifiserte søkere som ønsker å være med på eventyret.

Utvelgelsen skjer i løpet av et par ukers tid. I samme tidsrom gjør Saga Subsea klar sin store forsendelse av utstyr som selskapet skal leie ut til subsea- og ROV-prosjekter. Utstyrsbasen deres på basen i Arinaga Port skal være på høyden med det firmaet opererer på Killingøy.

Et konkurransefortrinn

– Vi var usikre på hva som ventet oss når vi gjorde våre første prosjektjobber på Gran Canaria for tre år siden, forteller Odd Are Tveit. De etablerte prosjektorganisasjonen sin i et verkstedsmiljø som ikke var vant med de norske standardene.

– Vi nordmenn jobber ikke etter prøve- og feilemetoden. Vi følger prosedyrer og har rutiner som innebærer at vi unngår dobbeltarbeid og leverer våre tjenester til avtalt tid. Ved å sette denne standarden, har vi et stort konkurransefortrinn. Derfor er det også svært interessant å bygge opp et bredt norsk miljø i basen på Gran Canaria som er i stand til å håndtere kompliserte operasjoner og sammensatte vedlikeholdsoppdrag, sier Odd Are Tveit og legger til:

– Vi har med oss en unik kompetanse fra Nordsjøen og Norskehavet. Nå er tiden moden for å flytte ferdighetene og kunnskapene våre nærmere de andre, store markedsplassene for våre tjenester. Får vi dette til, vil det i neste omgang styrke virksomhetene våre på hjemmebane.

Tveit forteller videre at flere Haugalands- og Sunnhordlandsbedrifter for tiden vurderer sine eventuelle muligheter på en slik utenlandsk base. Han er også i kontakt med større norske aktører som har stilt seg åpen for å involvere seg i satsingen på den spanske øya i Atlanterhavet.

Naturlig stoppested

Her er et av skipene som Saga Subsea har utført vedlikeholdsarbeid i på Killinhøybasen. Nå vil selskapet levere samme tjenester fra den nye basen på Gran Canaria.

Her er et av skipene som Saga Subsea har utført vedlikeholdsarbeid i på Killinhøybasen. Nå vil selskapet levere samme tjenester fra den nye basen på Gran Canaria.

– Det er båt vi satser på. Vi ønsker å ta i mot subsea- og flerbruksfartøyene på subseabasen på Gran Canaria, da det er her vår absolutte erfaring ligger, sier Einar Tollaksvik. Han og hans medarbeidere legger stor vekt på at dette er den sørligste havn i Europa som tilbyr kunder et trygt sted å mobilisere, gjennomføre prosjekter ha som base for operasjoner i Vest-Afrika, Sør-Amerika og andre områder uten økte kostnader som følge av politiske konflikter, korrupsjon eller tollproblematikk.

– Mange større subseakontraktører jobber i dag på Vest-Afrika og Sør-Amerika. En base på Gran Canaria er derfor et naturlig stoppested under en lang oversjøisk transitt. Under stabile europeiske forhold kan skip få utført en rekke tjenester, med oss og andre norske selskaper i spissen. Det sparer dem for veldig mye arbeid, sier Tollaksvik. Bedriften hans er allerede på plass på basen, med kontor og lagerplass. Nå skal utstyr som selskapet leier ut til subsea- og ROV-prosjekter rundt om i hele verden sendes ned.

– Fordelen med basen er at vi også kan ta i mot utstyr fra subseakontraktører for vedlikehold og lagring. Kontraktører kan sende ned utstyr for mellomlagring som deretter kan mobiliseres direkte ut fra basen til eksempel prosjekter på Vest-Afrika eller Sør-Amerika.

– Det betyr at dere har sterk tro på denne satsingen?

– Norsk offshoreindustri har et svært godt rykte. Vi leverer kvalitet og tilfredsstiller alle kravspesifikasjoner. På tross av at de store selskapene har et ekstremt fokus på detaljer og pris, er vi likevel nødt til å levere topp kvalitet og ha rask responstid, sier Tollaksvik og gleder seg til fortsettelsen:

-Det skal bli godt å komme seg ut!

Fakta:

Otech AS

 • Otech Marine Services ble grunnlagt av Odd Tveit i 2005. Etter mer enn 30 års erfaring i dykkeindustrien, var visjonen hans å utvikle et verdensledende selskap egnet til håndtere avanserte reparasjons- og vedlikeholdsoperasjoner for olje- og gassindustrien på grunne dybder med det høyeste nivået av sikkerhet.
 • Otech’s hovedaktivitet har vært utskifting av thrustere. De første årene holdt firmaet til i det gamle IGLO-bygget på Risøy. I dag holder Otech til i Hall A I Killingøy Offshorebase.
 • Gründerens sønn, Odd Are Tveit, er nå administrerende direktør i selskapet. Daglig leder på Killingøybasen deres er Morten Emil Sørenes.
 • I 2012 fikk Otech en reperasjonsjobb på Gran Canaria. Dette førte etter hvert til at selskapet etablerte en egen avdeling i Las Palmas i 2013.
 • Driftsinntektene i 2014 var på 35,9 millioner kroner mot 28.4 millioner året før.

Saga Subsea AS

 • Etablert i 2011 med hovedkontor, lager og verksted på Killingøy Offshorebase i Haugesund
 • Eid av daglig leder Einar Tollaksvik og styreleder Tor Edward Sandvik Alme gjennom deres eierselskaper Tollaksvik AS og KBA AS.
 • Åtte ansatte i bedriften. Ved prosjektgjennomføring leies i ROV Piloter og supervisors inn.
 • Startet opp etter at eierne ble forespurt om en inspeksjonsjobb med ROV i Nordsjøen av et internasjonalt oljeselskap. Saga Subsea ble etablert etter at jobben var vellykket gjennomført.
 • Omsetningen i 2014 var på 11,5 millioner kroner mot 1 million kroner i 2013.

 Ønsker seg 80 mål

Det er ikke hvem som helst Otech AS har sikret seg som hovedsamarbeidspartner i satsingen på Gran Canaria Subsea and Offshore Base. Det spanske selskapet Satocan er et av de største selskapene på Gran Canaria og gir den norske satsingen både en solid lokal forankring og finansiell trygghet.

Oversiktsbilde over Arinaga Port der subsea-basen skal bygges opp.

Oversiktsbilde over Arinaga Port der subsea-basen skal bygges opp.

Otech AS og Saga Subsea AS har nå etablert seg i et 7000 kvm stort verkstedbygg som ligger tett på en 700 meter lang ro-ro dypvannskai i Arinaga Port på østkysten av Gran Canaria. Bygget inneholder ved siden av kontorfasilitetene to store haller med 10 meter takhøyde og som er utstyrt med fem traverskraner og en rekke tekniske installasjoner og et moderne sikkerhets- og overvåkingssystem.

Sammen med Satocan er det laget en plan for utvikling av den nye offshorebasen. De to selskapene har bedt havnemyndighetene om å få disponere et område på ca 80.000 kvadratmeter. I dag brukes deler av området blant annet til forskning på og testing av offshore wind-installasjoner.

Totalt vil baseprosjektet omfatte investeringer på rundt 270 millioner kroner. Satocan har lang erfaring innen eiendomsutvikling og fornybar energi og har tydeligvis søkt samarbeid med dyktige nordmenn også for å få tilgang på deres subsea-kompetanse. Selskapet driver ellers med entreprenørvirksomhet, driver hoteller og kjøpesentre, bygger boliger og er også medeier i et lokalt flyselskap og et stort fryselager i Las Palmas.