Skjermbilde 2015-10-07 kl. 14.49.59 1

Leverer middag med taxi

Private aktører har overtatt frakt av mat til eldre i Karmøy etter at kommunen la ned tjenesten i sommer.

Av: Øystein Merkesvik

KARMØY: Fra Kopervik kjøres komler og andre retter ut med taxi til eldre som ønsker ferdig mat levert på døren.

– I dag har vi smørdampet laks med rømme og en nydelig agurksalat til middag. Til dessert får de gelé med vaniljesaus, forteller Henry Røthing Sørensen.

Tre kvarter før taxisjåfører ankommer kaféen han driver i Kopervik sentrum ligger laksen i dampovnen mens poteter og eggsaus står på kok på komfyren.

– Det skal være en fest å få middag levert på døren. Det som driver oss er å gjøre en forskjell i andres liv. Når man er gammel fortjener man å ha det beste på bordet, sier 61-åringen entusiastisk.

Da Karmøy kommune varslet stopp i matombringingen i sommer var han raskt ute med å se muligheter for et privat tilbud gjennom kafé- og cateringvirksomheten han driver i Kopervik sentrum. På storkjøkkenet er nødvendig utstyr kjøpt inn og bemanningen på plass for å sikre at alle som ønsker det skal få levert rykende varm middag på døren, syv dager i uka.

– I dag er det 21 stykker som får middag og nå trener vi oss for innrykk, sier Røthing Sørensen.

Rigget for vekst

Han forteller at kapasiteten på kjøkkenet så langt er levering av 200 middager hver eneste dag, gjennom hele året.

– To timer fra vi har pakket inn middagen skal den være levert ute hos kundene. Innen den tid tror jeg at de fleste har begynt på middagsluren også, smiler han.

For å sikre seg kjapp og effektiv utlevering har han inngått samarbeid med taxisjåfører som vil stå for den daglige utkjøringen til eldre hjemmeboende. Allerede er flere sjåfører i sving med å frakte middager fra kjøkkenet og hjem til kundene.

– Vi synes dette var et godt tiltak, men ser samtidig at det er en forretning for oss, sier Sten Jarle Haaland som er ansatt hos en av løyvehaverne i Karmøy Taxi. 

– Sjåførene synes det er kjekt å kjøre ut maten og får mye god respons fra de gamle. Det gir ganske mye å få være med på dette, sier han og får støtte fra Thomas Rognan som er klar for en ny runde med utkjøring.

Fornøyd

Klokken tolv om formiddagen står varmebokser klare med dagens middag og dessert hos Røthing i Kopervik. Første tur går til Eide, der ekteparet Ane og Olav Eikeland venter ved kjøkkenbordet når Rognan ankommer med maten.

– Når man har laget middag i 60 år blir man fornøyd. Da er det godt å hvile litt, sier fruen i huset og smaker på den nydampede laksen.

– Vi er veldig fornøyd. Det smaker godt, sier hun og får bekreftende nikk fra sidelinja.

Prisen på 115 kroner synes de er spiselig for måltidet.

– Det er ikke dyrt. Ikke i dag, sier de. 

Karmøy kommune har laget en oversikt på sine hjemmesider over hvem som tilbyr middagsutlevering og utkjøring av dagligvarer til eldre. I tillegg til Røthing Catering og selskapslokaler tilbyr også Lanternen Kro og Restaurant i Skudeneshavn og Lunsj og Middagssentralen i Haugesund utkjøring alle dager til beboere i Karmøy.