Foto: Privat
Foto: Privat

Sterke inntrykk for Toskedal

Stortingsrepresentant Geir Toskedal (Krf) fra Karmøy har de siste fire dagene besøkt ulike flyktningeleire og havneområder i Lampedusa og Sicilia der syriske flyktninger kommer i land etter sin ferd over Middelhavet.

AV: Øystein Merkesvik

ITALIA: Sammen med organsisasjonene NOAS og Norsk Folkehjelp, kom delegasjonen tett på situasjonen til båtflyktningene.

– For et par dager siden fikk vi være med da den italienske kystvakten kom i land med 440 personer i all slags forhold. Det var både forkomne, kvinner, barn, arbeidssøkende og torturofre, forteller Toskedal på telefon fra Roma.

God mottakelse

Etter å ha studert redningsaksjoner og forhold i flyktningeleire er han overbevist om at flyktningene blir godt ivaretatt av lokale myndigheter.

– De blir tatt godt i mot og får klær, de blir registrert og fotografert med en gang og kjørt videre til leire der de får hvile, legehelp og orden på papirer og identifikasjon. Det gjelder å finne ut hvem som trenger medisinsk hjelp og hvem som trenger rådgivning og hvem som er kriminelle som skal sorteres ut.

– Hvordan vil dere bruke informasjonen dere har fått under oppholdet?

– Jeg skal rett hjem til Stortinget og legge frem forslag på vegne av oss i forhold til det vi har sett. Det er ingen tvil om at Norge har mye å lære og vi har ting vi kan forbedre i forhold til effektivisering og behandling av folk, sier han.