- Jeg føler jeg har fått så mye kjærlighet, at jeg har mye å gi videre, sier Chanel Santana Strand. 
- Jeg føler jeg har fått så mye kjærlighet, at jeg har mye å gi videre, sier Chanel Santana Strand. 

Nå havner saken på statsrådens bord

Chanel Santana Strand fra Torvastad mistet 9000 kroner i dagpenger på grunn av arbeidet med å hjelpe båtflyktningene.

Av: Jarl Vidar Meling

Chanel Santana Strand mistet 9000 kroner i dagpenger på grunn av arbeidet med å hjelp båtflyktningene på den greske øya Lesvos. Nå havner saken på arbeidsministeren sitt bord.

Torvestadjenta Chanel Santana Strand har akkurat kommet hjem etter å ha hjulpet syriske flyktninger i land på den greske øya Lesvos. På grunn av at hun opphold seg i utlandet kuttet NAV dagpengene til 29 åringen hennes med 9000 kroner. Nå havner saken på arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sitt bord.

– Dette viser at det er noe galt med regelverket og med praksisen. Det er logisk at man ikke kan reise verden rundt på dagpenger, men det er ikke det samme som å hjelpe mennesker i nød i en kortere periode, sier Freddy de Ruiter, stortingsrepresentant for Ap til Dagbladet. 

I følge lovverket må arbeidsøkere oppholde seg i landet for å ha rett til dagpenger. Det finnes visse unntak fra regelen, men Santana Strand dekkes ikke opp av disse. De Ruiter sier til Dagbladet at han nå vil skrive brev til ministeren for å få en redegjørelse. I det skriftlige spørsmålet skriver han følgende.

«Frivillig innsats overfor lidende mennesker bør vel heller belønnes enn straffes. Dette var vel heller ikke intensjonene fra lovgivers side. I hvilken grad kan statsråden ta en gjennomgang av regelverk og praksis, slik at det ikke straffer seg å hjelpe mennesker i nød?»

Heller ikke stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) synes det høres særlig rettferdig ut at personer som hjelper mennesker i nød skal bli økonomisk skadelidende.

– Jeg forstår at dette kan oppleves som urettferdig for de det gjelder, men reglene er ikke laget for å fange opp slike tilfeller.

Liadal vil ta saken videre med tidligere stortingspresident og nå nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Dag Terje Andresen.

– Jeg vil orientere om saken å se om det er noe i dagens lovverk vi politikere må endre, sier Haukeland Liadal.