nav bilde

Trekkes i dagpenger for å hjelpe flyktningene

Chanel Santana Strand fra Torvastad, som har vært ti dager på Lesvos for å hjelpe de syriske flyktningene, må betale dyrt for hjelpearbeidet.

Chanel Santana Strand fra Torvastad, som har vært ti dager på Lesvos for å hjelpe de syriske flyktningene, må betale dyrt for hjelpearbeidet. NAV trekker om lag halve utbetalingen hennes denne måneden, siden hun har oppholdt seg i utlandet.

Av: Karen Hesseberg

– Måneden som ligger foran meg nå blir tøff, sier Santana Strand.

Torvastadbuen har jobbet med catering i Nordsjøen, men ble permittert på grunn av nedgangstidene i oljesektoren. Med det ble lønna redusert med 14.000 kroner. Denne måneden blir inntekten ytterligere redusert.

– NAV trekker godt over 9000 kroner fra dagpengene mine, siden jeg dro ut av landet sju virkedager. Da skal det holde hardt å få det til å gå rundt med faste utgifter på 12-13.000 kroner.Det blir ikke mye igjen da.

Men 29-åringen bruker ikke tid på å sutre over tapt inntekt. Hun er klar på at hun hadde dratt ned uansett.

– Ja, jeg kan ikke la penger stoppe meg. De har så lite, jeg har egentlig så mye, likevel vil jeg ha mer. Vi er bortskjemte.

NAV har ingen andre muligheter

Stine Bjelland, NAV-leder i Karmøy, forstår at det kan føles uforståelig å bli trukket i dagpenger, når en jobber humanitært.

– Ja, det skjønner jeg kan føles frustrerende. Når en melder seg frivillig til et slikt prisverdig arbeid, kan det nok virke urimelig, sier Bjelland, og ber om tid til å dobbeltsjekke lovverket.
Etter en times tid er Bjelland på tråden igjen for å bekrefte regeleverket.

– Folketrygden er helt klar på dette punktet, og det finnes ikke noe smutthull. Selv unntakene som ramses opp vil ikke kunne brukes i slike tilfeller.

– Kunne du ha tenkt deg en endring av regelverket her?

– Det er lite og ingenting vi kan gjøre med dette her lokalt dessverre, sier Bjelland.  – Dette må opp på et høyere nivå.

Dermed er det opp til politikerne om en slik dugnad kan bli en liten del av Norges bidrag for å avhjelpe flyktningekrisen.

Flere frivillige som nå blir hjemme

Det er flere av de frivillige som nå ikke tar seg råd til å dra ned igjen, selv om de er i en periode uten fast jobb hjemme.

– Jeg synes det er hårreisende at dette skal hindre folk i å dra ned, sier en engasjert torvestadbo, og legger til at det bør innføres en endring i regelverket umiddelbart.
Hadde hun reist utenlands og oppgitt at hun var jobbsøker, kunne hun ha beholdt dagpengene i opptil tre månender, så lenge hun oppholdt seg i et EØS-land.

– Jeg ringte NAV og sjekket før jeg dro, og selv saksbehandleren som jobbet med forvaltningen av EØS-regelverket syntes det var trist at det ikke fantes en løsning på dette.