SVØMMETILBUD: Leder i Karmøy svømmeklubb, Arild Samuelsen, mener det er viktig at også innbyggerne på fastlandssiden av Karmøy har et svømmetilbud. Han vil gjerne sikre driften av åpen bading i Vormedalshallen. Foto: Marie Svendsen Aase
SVØMMETILBUD: Leder i Karmøy svømmeklubb, Arild Samuelsen, mener det er viktig at også innbyggerne på fastlandssiden av Karmøy har et svømmetilbud. Han vil gjerne sikre driften av åpen bading i Vormedalshallen. Foto: Marie Svendsen Aase

Drifter på dugnad etter at kommunen la ned tilbudet

Etter at Vormedal svømmehall ble lagt ned av kommunen, har foreldre stått på med dugnadsarbeid for at også karmøybuen på fastlandssiden skal ha et svømmetilbud.

AV: Marie Svendsen Aase

SVØMMEHALL: I 2013 ble tilbudet om åpen svømming i Vormedal svømmehall lagt ned av Karmøy kommune. Dette syntes Karmøy svømmeklubb ikke noe om, og de bestemte seg for å drifte videre på eget initiativ i februar i fjor. Leder for Karmøy svømmeklubb, Arild Samuelsen, mener det er viktig å opprettholde svømmetilbudet på Vormedal.

– Vi mener det er galskap å legge ned svømmetilbudet på Vormedal. Barn og unge som ikke er med i organisert idrett og også eldre bruker bassenget flittig. Administrasjonen i kommunen var positive til dette, de tok det videre til politikerne som syntes det var greit, og dermed har vi tatt over driften. Vi får ingen økonomisk støtte fra kommunen, men vi får billettinntektene.

Vil trygge tilbudet

Svømmehallen blir nå driftet av ivrige foreldre som jobber på dugnad. Foreldrene bruker 80 timer i måneden på dugnadsarbeidet. Samuelsen forteller at det er omtrent 20 foreldre som deltar i arbeidet.

– I begynnelsen syntes foreldrene at det var mye arbeid, men nå synes de at det er  givende, fordi folk setter så stor pris på at tilbudet blir opprettholdt. Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra lokalsamfunnet som mener det er flott at vi har fortsatt med åpen bading på Vormedal. Det er klart at det er en belastning på foreldre, så vi skulle ønske at vi kunne fått litt hjelp fra kommunen, sier Samuelsen.

På tirsdager og torsdager er bassenget åpent for alle i tidsperioden 17.00 til 20.00 og bading for voksne fra 20.00 til 21.00. Samuelsen ønsker at svømmeklubben skal få midler til å ansette en person til billettsalget de to dagene hvor det er åpen svømming.

– Det er ikke snakk om de store utgiftene, men litt hjelp hadde vi satt pris på. Det hadde vært med på å trygge tilbudet fremover. Det viktigste er å opprettholde åpen bading. Vi som klubb har lyst til å drive det videre, men vi håper at kommunen kan være med og sponse litt.

– Nedprioriterer fastlands-Karmøy

Samuelsen forteller at han ble skuffet over politikerne da de valgte å bortprioritere svømmetilbudet på fastlands-Karmøy.

– Når kommunen la ned tilbudet så er det klart at jeg ble skuffet over politikerne. Jeg er også skuffet over at kommunen ikke har tatt en telefon for å høre hvordan det går. Det er mye arbeid å drive dette, så da burde de vise litt interesse for det vi gjør. Det er en stor andel av innbyggerne på Karmøy som bor på fastlandssiden, som jeg føler at politikerne glemmer.

Svømmeklubben har hatt en økning i antall badende gjester siden de overtok ansvaret for svømmehallen. De opplever at i gjennomsnitt 150-200 gjester besøker hallen hver uke.

  Karmøyhallen er fullsprengt, ved å ha åpen bading også på Vormedal fordeles litt av byrden fra Karmøyhallen. Det er dårlig at politikerne nedprioriterer åpen svømming når vi vet hvor mange mennesker som drukner. Stenger man ned tilbudet her, så tror jeg ikke at de 200 menneskene hadde tatt bilen fatt og kjørt til Karmøyhallen for å svømme. Tilgjengelighet i nærmiljøet har mye å si. Jeg tror ikke politikerne visste helt hva de gjorde når de la tilbudet ned, sier Samuelsen.

Ordningen som svømmeklubben har stelt i stand på Vormedal, fungerer bra, i følge svømmelederen.

– Som svømmeklubb har vi det godt. Vi har gode anlegg og gode ordninger. Jeg må også få berømme administrasjonen i kommunen, som har vært positive til dette. Tilbudet omfatter en stor del av Karmøy kommune. Denne ordningen fungerer bra, derfor burde kommunen vært villige til å bidra litt. Ideelt sett hadde vi fått litt mer råderett samt litt støtte fra kommunen. Vi vil gjerne sette oss ned med politikerne for å se hva vi kan gjøre, forteller Samuelsen.