FIKK HVILE: Disse to kattene hadde gått ute lenge, den ene med koldbrann i. Hjelpen
FIKK HVILE: Disse to kattene hadde gått ute lenge, den ene med koldbrann i. Hjelpen

184.000 kr i veterinærregninger – på 3 måneder

Til tross for rabatterte priser hos dyrlegen, flyr kronene ut av Dyrebeskyttelsens konto.

DYR: Så langt i år har Dyrebeskyttelsen Haugaland hentet inn og omplassert nærmere 200 katter. To tredjedeler er kattunger, de resterende er voksne. Kattene er enten dumpet ute, eller født av utegående mødre.

– Grunnen til at folk mer eller mindre godtar å se eierløse katter rundt omkring er at de tror de klarer seg selv, men det kan jeg si her og nå: det gjør de ikke, sier Åse Eline Bech Dyngen til TV Haugaland.

Rabatt hos dyrlege

Sammen med Mona Thorsen og flere andre i Dyrebeskyttelsen kjører hun land og strand for å plukke opp eierløse, skadde og syke dyr etter tips fra publikum. Fra Skudeneshavn i sør, til Odda i nord.

– Vi hjelper alle dyr i nød, men det er helst katter som trenger oss. De har ikke samme rang som for eksempel hunder, og er «lettere å kvitte seg med», sier Thorsen.

Bare i august måned betalte Dyrebeskyttelsen Haugaland en veterinærregning på 84.195 kroner. Og det med rabatterte priser fra Karmsund Dyrehospital.

– Uten de frivillige hadde mange eierløse katter vandret ute enda. De gjør en fantastisk jobb, og bruker utrolig mye av sin fritid på å hjelpe, sier Bernt Lande, dyrlege og daglig leder i Karmsund Dyrehospital.

På eget initiativ har han valgt å gi reduserte priser til Dyrebeskyttelsen, nettopp på grunn av deres innsats for dyr.

– At de har passert over 80.000 kroner på en måned gjenspeiler mengden de har vært her, og hvor mange katter de har hjulpet, forklarer dyrlegen.

– Betaler for å hjelpe

Totalt har Dyrebeskyttelsen betalt 184.378 kroner i veterinærutgifter for toppmånedene juni, juli og august. Også kjent som høytiden for dumping av kjæledyr.

– Jeg betaler for å hjelpe pleier jeg å si. Vi synes synd på pusene som går ute, det er det som driver oss, sier Bech Dyngen.

De frivillige betaler alt av egen lomme. Kjøring, bompenger, mat og kattesand.

– Det ryker fort et par tusen kroner bare på kjøring på en måned, sier Thorsen.

Midler til vetrinærutgifter får de fra donasjoner, enkeltgaver, medlemskap og grasrotandel gjennom Norsk Tipping. Grasrotandelen ligger på rundt 50.000 kroner i kvartalet.

– Det er uvurderlige penger for oss, understreker de.

Skutt med hagle

I år som i fjor har de fått flere skrekkeksempler på at hjelpen deres er nødvendig.

– En katt på Åkra var blitt skutt med hagle. Dyrlegen fikk operert ut kulen, katten ble kastrert og er nå under omsorg. Det er godt å vite at dette ikke er dagligdags, og at det faktisk går bra med de du hjelper også, sier Thorsen.

For andre kom hjelpen for sent. I Haugesund hentet de inn en katt hvor foten var tydelig infisert av koldbrann.

– Foten var helt ødelagt. Beinsplinter og koldbrann gjorde sitt til at katten tilbragte sin hverdag i smerter, sier Bech Dyngen og legger til at katten nå hviler i kattehimmelen.

De får ofte høre fra uvitende som mener katter klarer seg ute selv.

– I går kveld var det rett over sju grader ute. Det er for kaldt allerede. På vinterstid finner vi katter som har ihjelfrosne ører og poter som går i oppløsning på grunn av for kaldt underlag. Katter er ikke laget for vårt klima, sier hun.

– Er folk flinke til å gi beskjed om hjemløse dyr, da spesielt katter?

– Ja, det har blitt bedre og bedre. Nesten litt for flinke, for vi har saker hver eneste dag som vi kan gå på, men så har også vi familie og jobb som vi må ta oss av. Men vi prøver så godt vi kan, sier Thorsen.

Dersom du ser syke, skadde eller eierløse katter (eller andre dyr som trenger hjelp), kan du ta kontakt med Dyrebeskyttelsen på dnhaugaland@gmail.com eller ringe dem på onsdager mellom 18.00-20.00 på telefon 91 79 05 35.

På Facebook finner du dem under «Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland«.