lesvos hellas flyktninger

Vil kaste seg i vannet

Trygt hjemme i Norge kan vi undre oss over at så mange drukner på veg over Middelhavet. De frivillige fra Haugalandet som er på Lesvos denne uka skjønner hvorfor. Det vekker sterke følelser.
ØKER: Flyktningstrømmen øker og i går kom det rekordmange flyktninger til Lesvos. Foto: Skjermbilde/TVH

Trygt hjemme i Norge kan vi undre oss over at så mange drukner på veg over Middelhavet. De frivillige fra Haugalandet som er på Lesvos denne uka skjønner hvorfor. Det vekker sterke følelser.

Av: Karen Hesseberg

LESVOS/HELLAS:
 Kjærlighet ser likt ut blant alle folk og nasjoner. Som en storesøster som gir sin syke lillebror noe å spise, etter en over tre timer strabasiøs tur over havet. For mange er  dette første gangen på lenge de er trygge og får mat. Men de har en lang reise foran seg. Første stopp er byen Mytilini, der alle skal registreres. Der må de fleste sove på gata.

– Jeg har vært inne og sett hvordan de har det. Ungene ligger med fluer i ansiktet, det stinker der og mødrene sitter med tomme blikk. Jeg blir så sint, verden kan ikke bare sitte og se på dette, sier Chanel Santana Strand med en tydelig klump i halsen.

Kyniske menneskesmuglere
De fleste av de som kommer har allerede vært på flukt lenge. De har sovet i skogen på den tyrkiske siden og ventet på båt. Den blir levert flatpakket av menneskesmuglere, med håndpumpe og som oftest en billig motor av dårlig kvalitet. Det tankevekkende er at det går ferger mellom Lesvos og Tyrkia to ganger til dagen, men her slipper ikke flyktningene ombord. Hver tur koster 10 Euro, de fleste flyktningene betaler minimum 1000 Euro per person for den samme strekningen.

Familien fra Aleppo vi møter på stranda i Molyvos har betalt 11500 dollar for å komme over. De prøvde i går også, men da ble de senket av den tyrkiske kystvakten.

– Det var skremmende. De stakk hull i gummibåten med et spyd, så tok de oss til land og satte oss i fengsel natta over. Vi måtte betale 25 euro hver for å komme ut, sier Ahmad Dabbagh.

Det er sterkt for de frivillige å stå på stranda og se båter der folk kaster seg i vannet for å unngå å bli tatt av kystvakten og returnert.

– Sorry pappa, men nå går jeg ut i, sier Michelle Gjerde, tar på seg en av redningsvestene og gjør seg klar til å legge på svøm.

Det ligger en båt og driver uti sjøen, og flere av flyktningene ligger i vannet.

– Men det er ikke lov å dra ut for å hjelpe dem?

– Nei, da blir det regnet som menneskesmugling, sier Bjørn Stakkenes, som er med som frvillig denne uka.

Michelle Gjerde og Jeanett Vrana som var på veg ut i vannet, kommer på andre tanker. Dessuten kommer en båt havaristen til unnsetning.

Flyktningstrømmen øker
I går kom det rekordmange båter inn til Lesvos. Flyktningene kjenner det haster, høststormene nærmer seg. De har ingenting å vende tilbake til.

– Aleppo er mange tusen år gammel. Vårt hus er tusen år gammelt. Men nå har vi ikke vann, elektrisitet eller glass i vinduene. Vi har ikke jobb å gå til, sier Ahmad Dabbagh.

NB: Se intervju med Karen Hesseberg og Jarl Vidar Meling om turen i dagens 17:30-sending på TV Haugaland.