Lars Solvik fra Tysvær. Foto: Redningsselskapet
Lars Solvik fra Tysvær. Foto: Redningsselskapet

Redder liv i Middelhavet

Lars Solvik fra Tysvær er med å redde liv i Middelhavet. 44-åringen er kaptein på den norske redningskøyta som patruljerer havområdet mellom Lesvos og Tyrkia.

LESVOS/HELLAS: Overfylte gummibåter, barn uten redningsvester og desperate folk i vannet er blitt et dagligdags syn for de norske sjøfolkene ombord i «Peter Henry von Koss». Likevel, mennesker i nød blir ingen vane. Alle kommer hjem med noe de aldri glemmer. Solvik minnes spesielt to hendelser.

– Vi lette etter to personer som var blitt kastet av en vannscooter. Det var mørkt, og vi visste ikke om de hadde vester eller hvor de var, men folk på land hadde hørt stemmer. Vi fant en mann ganske fort, men han var blitt atskilt fra kvinnen og visste ikke helt hvor eller hvor lang tid det hadde gått. Så vi visste veldig lite, men måtte bare oppprette et skikkelig søkemømster. Og etter en tid fant vi kvinnen i det området vi følte vi kunne forvente. Hun var veldig glad for å se oss og ropte hysterisk fra avstand, det var glede, men på en tragisk måte. 

Solvik forteller også om en hendelse på dagtid, da de plukket opp mennesker som hadde havnet i sjøen etter at gummibåten deres ble ødelagt. Her fant de også omkomne.

– Vi oppdaget mange mennesker i sjøen ved den ødelagte båten, men det viste seg også at det lå folk i sjøen hele vegen inn mot land, et stykke på over 2,5 kilometer. To-tre stykker uten vest sleit veldig, og det viste seg også at en av de omkomne ikke hadde vest på seg. 

Første utenlandsoppdrag

Operasjonen i Middelhavet er Redningsselskapets første utenlandsoppdrag, og de betaler selv tre millioner kroner for å delta i oppdraget sammen med 13 andre land i Europa.

Lars Solvik fra Førresfjorden var godt forberedt, da han dro ned til operasjon Poseidon i Middelhavet. Men de fleste ombord har barn hjemme, og kjenner på utfordringen det er å se små barn i nød.

– Det er sterkt å se små barn så utsatt. Den yngste vi har hatt er en til to måneder gamle, og det er litt spesielt når du se de kommer bærende på dem fra de dårlige båtene med det dårlige flyteutstyret de har. Det er spesielt å se hvor langt de er villige å strekke seg for å komme her.