Harald Dale

«Frivilligheten i Karmøyheiene»

Her er ukens «Haraldsplass».

Kommentar ved Harald Dale:

Vi ser resultatet av arbeidet deres mange steder. Flotte nye skilt viser veg til nære og fjernere turmål. Frivillige menn og kvinner har båret tunge bører med utstyr og brukt timer, dager og uker av sin tid for at vi skal få en god turopplevelse. Da handler det ikke bare om god merking. Det handler også om å vedlikeholde stiene, lede bort vatn og legge klopper der myrene blir for våte. Det er en form for universell tilrettelegging som åpner Karmøyheiene for flere.
Det er en fellesnevner for alle disse frivillige stimerkerne: De har levd noen år og vet hva det handler om: Kommer vi oss ut på tur, gjør det noe med oss, med livene våre og derfor også de vi omgås. Mitt favorittsitat som handler om dette, kommer fra den danske teologen, filosofen, psykologen og forfatteren Søren Kierkegaard. –”Jeg går meg til det daglige velbefinnende og går fra enhver sykdom. (-) Det finnes ingen tanke så tung at man ikke kan gå fra den.” Turgåing er helsebringende.

Det var Skudenes fjellag som startet den store frivillige dugnaden som merking av turstiene i Karmøyheiene er. Laget driver Røyningsbu som er søndagsturmål for mange, men har i tillegg til annet laget driver med, satt opp mer enn 300 vegvisere i området fra Burmavegen og sørover mot Skudeneshavn. En imponerende innsats. Åkra fjellag driver hytta Kinnarbu og har til nå tatt ansvar for vedlikehold av stiene. Nå er de i gang med sitt merkeprosjekt i Åkramarka. Sevland Bygde og fjellag tar ansvar for sitt nærområde, mens Vea turlag merker turstiene i området rundt Aureivatnet og Veamarka for øvrig.
I Kopervik var det også et fjellag som ble stiftet samtidig med Skudenes fjellag. Laget eier et område i Stangelandsmarka, men er ikke lenger i drift. Derfor har Kopervik Rotaryklubb tatt ansvar. I vår satte de opp stolper langs turstiene fra Kopervik og sørover til Sålefjell, og nå i høst kunne vi lese i Karmøynytt at stolpene har fått skilt som viser retning og lengde til målet. Skiltene har samme nasjonale standard som vi møter i Jotunheimen. Pengene har de fått fra Gjensidigestiftelsen etter søknad gjennom fylkeskommunen.

Fra hver sitt lokalsamfunn på Midt- og Sør-Karmøy har en vennlig geriljahær av frivillige gjort jobben. De fortjener all mulig ros, og noen enkeltpersoner fortjener mer ros enn andre. Jeg plukker ut en. Thorleif Olsen i Skudenes fjellag. Denne evigvarende og uslitelige fjellagsmannen med hjerte for Røyningsbu, turgåing og merking av stier, har også fungert som vegleder og inspirator for de andre lagene. Hele 266.000 kroner har han fått ut av Gjensidigestiftelsen til sine 300 vegvisere.
Men denne vennlige geriljahæren av stimerkere kan fort bli en maktfaktor det må tas hensyn til dersom helligdommen som de nå viser veg inn til, blir trua. Vindmøllesaken i vår viste det. I tillegg viste den saken at det nye kommunestyret i Karmøy har en jobb å gjøre når det gjelder et varig og hellig vern slik at utbyggingskåte interesser blir holdt borte fra indrefileten som Karmøyheiene er.

Vi har ingen unnskyldning lenger. Fra de fire tette befolkningsområdene i Skudeneshavn, Åkra, Sevland/Vedavågen og Kopervik går det gode stier med tydelig merking inn i marka. ”Jeg går meg til mine beste tanker, ” sa Søren Kirkegaard om effekten av å gå tur. La oss finne ut om han snakket sant.