Skjermbilde 2015-09-25 kl. 17.17.12

Fikk eksklusivt møte med Facebook-sjefen

5.-7. trinn ved Kvalavåg Montesorriskole var alle svært ivrige på å komme seg på Facebook. Men grensen på 13 år er satt av en grunn.

Av: Marit Nilsen

Facebook-sjef i Norge, Rune Paulseth, tok fredag turen til Kvalavåg Montesorriskole for å prate om nettvett, gründervirksomhet og Facebook.

Elevene var godt forberedt, og fyrte av spørsmål ved første mulighet.

– Hvorfor må man være 13 for å være på Facebook, spør Ragnar Kalstø Hareide (11).

– Det er ingen gitt lov som gjør at du havner i fengsel eller lignende dersom du bryter den, men den er satt fordi en skal være moden og gammel nok til å være der, forklarer Paulseth til de rundt 18 elevene.

Se video fra skoletimen på TV Haugaland sine nettsider.

Fikk Facebook som 9-åring

En av de få som er på Facebook før fylte 13, er Sofie Ponnapa Pedersen (11). Hun er nærmest veteran å regne siden hun har hatt pålogging siden hun var ni.

– Hva gjør du på Facebook?

– Jeg snakker med vennene mine og sånn, men deler lite bilder av meg selv for det liker jeg ikke så godt, sier Sofie, som ble nysgjerrig på Facebook gjennom morens profil.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det er 13-årsgrense, gjentar Ragnar.

– Hvorfor vil du være på Facebook da?

– Jeg har sett når mamma og pappa bruke det, og jeg synes det ser kjekt ut, sier han.

– Bruk sunn fornuft

Paulseth forklarer at han synes det er viktig å lære elevene hvordan digitale medier fungerer uavhengig av Facebook.

– Bruk alt med fornuft, både når det gjelder deling, kommentering og alt som har med nett å gjøre, sier Facebook-sjefen før han kommer med en oppfordring:

– Kan dere love meg å være snille, greie og oppføre dere mot andre som om de var familie og venner?

– Jaaa, lover elevene i kor.

Årsaken til at Montesorriskolen inviterte Facebook-sjefen på besøk er fordi gründervirksomhet er innfelt i skolens strategiplan.

– Nå som det er brems i olje- og gassvirksomheten i Norge, har vi behov for gründere for å sikre landets framtid. Derfor er elevbedrifter innfelt i vår strategiplan. I tillegg beveger verden seg mot det digitale og blir stadig mer global, og i den forbindelse jobber vi med hvordan skolens prinsipper kan tas inn i den digitale tidsalderen, sier Per Ejnar Thomsen, styremedlem i Kvalavåg Montesorriskole, før han legger til:

– Vi håper jo selvsagt at vi får sådd noen noen gründerspirer her hos oss, smiler han.