GODT Å HJELPE: - Han var helt våt, men nå har vi fått ham tørr og varm, sier Michelle Gjerde og kjenner å gleden av å få bety en forskjell for et lite menneske.
GODT Å HJELPE: - Han var helt våt, men nå har vi fått ham tørr og varm, sier Michelle Gjerde og kjenner å gleden av å få bety en forskjell for et lite menneske.

Kunsten å glede et barn

Kommer du tett på flyktningene, er det vanskelig å holde på gamle fordommer. Snakker du med dem, oppdager du fort at de såkalte lykkejegerne er mødre, fedre, små barn, besteforeldre og unge menn på desperat jakt etter trygghet. Og unger på jakt etter en barndom.

LESVOS/HELLAS: Klokka er ikke mer enn sju. På den greske øya Lesvos er de frivillige i full gang.  De speider etter gummibåter og flåter på veg inn. De som klarer å komme seg i land har ikke med seg mer enn en de våte klærne de går i og et tynnslitt håp.

– Det er så mange her, det har ikke gått skikkelig opp for meg før nå. Og de har ennå en vanvittig lang reise foran seg, sier Michelle Gjerde.  

– Jeg kan ikke fatte hvordan det er å reise fra alt du eier, legger Chanel Santana Strand (29) til.  

Våre tre frivillige er klare for en lang dag. En dag da de kommer til å glemme uvesentlige bekymringer, mat, drikke og egen sikkerhet.

– Jeg skjemmes akkurat nå. Jeg har alt, likevel vil  jeg ha mer. De har ingenting, sier 29-åringen tankefullt. 

Hundretusenvis på flukt over Middelhavet

380.000 flyktninger har kommet til Europa, hovedsakelig til Hellas og Italia, frem til midten av september. Rundt 2.500 av dem kom aldri fram, de druknet på den livsfarlige ferden over Middelhavet i overfylte båter. De som klarer det har gjerne prøvd flere ganger. Som Khaled Alltossegan fra Damaskus, som har studert engelsk litteratur og er en av de få vi kan kommunisere med.

– It was a dangerous journey. But I`m happy I`m here. My wife and my five children are in Sweden. 

Mens TV Haugaland filmer på stranda, oppdager noen av de frivillige en båt som er i ferd med å synke om lag 600 meter fra land. Noen ringer kystvakten, mens andre holder pusten. Jeanette Fløysvik er klar til å svømme ut.

– Ja, jeg klarer fint å svømme 600 meter, sier hun opprørt, men blir holdt tilbake av frivillige som har vært her litt lenger. Dette er et daglig syn, og ingen er tjent med å sette eget liv i fare. 

Men denne gangen gikk det bra. Flyktningene som havnet i vannet ble til slutt plukket opp av kystvakten. Hadde det vært den greske kystvakten, hadde de nådd målet sitt. I dag var det den tyrkiske, og flyktningene rykker tilbake til start. Hver tur koster minst 1000 Euro.

Denne dagen dag var det mange som kom seg over det ti kilometer brede sundet mellom Tyrkia og Lesvos. På en vanlig dag kan det komme oppimot 2000 i land, i dag tror de det blir 3-4000. De frivillige går tomme for mat og tørre klær. Men seks måneder gamle Odoan, som før båtreisen flyktet fem døgn gjennom ørkenen uten særlig mat og vann, får tørr bleie og tørre klær fra givere på Haugalandet.

– Han var helt våt, men nå har vi fått ham tørr og varm, sier Michelle Gjerde og kjenner å gleden av å få bety en forskjell for et lite menneske.