Godtgjørelser folkevalgte 2015-19
Godtgjørelser folkevalgte 2015-19

I kveld får vi svaret

Haugesund Arbeiderparti sitter fortsatt i samtaler med mulige samarbeidspartnere, men nå varsler de en avklaring onsdag kveld.
SNART I MÅL: Arne-Christian Mohn (t.v.) blir ordfører, men det er fortsatt spennende hvem som blir ny varaordfører og opposisjonsleder. Kanskje det er disse tre som blir byens nye heltidspolitikere. Foto: Arkiv/FKK

Haugesund Arbeiderparti har brukt over en uke på å finne en samarbeidskonstellasjon, men nå varsler de en avklaring onsdag kveld.

Av Marius A. Haugen

Samtalene om hvem det store vinnerpartiet i Haugesund vil samarbeide med de neste fire årene har fortsatt denne uken, men i dag får vi trolig svar på hvem som skal styre kommunen fra oktober av.

– Vi er nok kommet noen steg nærmere i dag. Samtidig er det for tidlig for en bastant konklusjon, sier leder i Haugesund Arbeiderparti, Ragnhild Bjerkvik til Haugalandnytt.

Hvem sosialdemokratene finner best tonen med, ønsker hun foreløpig ikke å kommentere.

– Det som er viktig for oss, er ordlyden i avtalen. Kommunens økonomi er helt på bunn, og det er det som må bli vår viktigste oppgave, sier hun.

Hun er klar over at velgerne venter i spenning, men fastholder at noen dager med venting er verdt det for å sikre en så solid plattform som mulig. Derfor blir det lange kvelder både mandag og tirsdag.

Årsaken til at de har valgt akkurat onsdag kveld som utgangspunkt for en offentliggjøring, er at Arne-Christian Mohn, mannen som etter alle solemerker blir byens neste ordfører, nå reiser bort, og ikke er tilbake før i ettermiddag.

Nei til privatisering

I flere kommuner på Haugalandet har det hastet med å komme til en avtale.

Høyres ordførerkandidat, Jarle Utne-Reitan, var imidlertid rask med å gjøre det klart at ettersom Arbeiderpartiet fikk en oppslutning på over 40 prosent i Haugesund, ville det være udemokratisk av ham å forsøke å stable opp en koalisjon som kunne hindre Ap i å få makten.

– Derfor bruker vi det handlingsrommet vi har. Vi vil ha flest mulig elementer inn i en avtale, slik at dette ikke må ordnes i ettertid. For det kan bli utfordrende, sier hun.

Arbeiderpartiet endte opp med 19 av 49 representanter i bystyret etter valget. De trenger derfor ytterligere seks mandater for et flertall. Hos småpartiene KrF, Pensjonistpartiet, Venstre, Senterpartiet, Miløpartiet De Grønne og SV kan de hente 12, dersom enigheten skulle bli så bred.

Et annet alternativ er å bruse med fjærene overfor Fremskrittspartiet, som fikk sju mandater. Ap har imidlertid vært klare på at de ikke vil privatisere helsetjenester eller skole, som fort kan gjøre det vanskelig å finne grunnlag for samarbeid

– Vi kommer ikke til å gjøre noe kompromiss på privatisering av helse og omsorg og skole. Det er en viktig sak for oss, sier Mohn.