Bernhard Østebø dokumenter alt som skjer i Byhagen (bekledningen skyldes at han var i konfirmasjon på lørdag)
Bernhard Østebø dokumenter alt som skjer i Byhagen (bekledningen skyldes at han var i konfirmasjon på lørdag)

– Det er jorden vi dyrker

BILLEDSERIE: Det bugnet av ferske råvarer og vrimlet av miljøbevisste folk da Økouka inntok Byhagen på lørdag.
MANGE FRISTELSER: Det var mye å velge i for alle som er opptatt av økologiske produkter. Foto: FKK

BILLEDSERIE: Det bugnet av ferske råvarer og vrimlet av miljøbevisste folk da Økouka inntok Byhagen på lørdag.

Solen sloss en innbitt kamp mot ubeleilige regnbyger på lørdag, men det så ikke ut til vedgå de som hadde tatt turen til Byhagen. Og arrangørene hadde satt opp telt en kunne gjemme seg under da det sto på som verst.

Fra Nabolagshagen i Texasbyen: Astri Andersson

Fra Nabolagshagen i Texasbyen: Astri Andersson

Økouka er en landsomfattende begivenhet som skal feire kortreiste økologiske produkter. Det startet i Nord-Trøndelag i 2011, men dette er første gang Haugalandet er med på markeringen, og det kan virke som det er på høy tid.

En av dem som har rigget seg til med salgsbod, er Astri Andersson. Hun representerer Nabolagshagen i Texasbyen, der de er rundt 20 personer som holder på. Den ble åpnet allerede i 1998, og to år senere ble de tildelt Synergiprisen, overrakt av selveste kronprins Haakon.

– Jeg har med meg grønnkål, som er den mest næringsrike grønnsaken og kan brukes til alt fra supper og stuinger til chips og juicer. Ellers har jeg med en gammel plante som heter matrem, som fjerner hodepine, en luftløk som er veldig anvendelig og gule cherrytomater som heter ildi, sier Andersson.

NB! SE BILLEDSERIE NEDERST I ARTIKKELEN!

Fantastisk opplsutning

Turid Solgård fra Miljøgilli har ansvaret med å koordinere opplegget på Haugalandet. Hun synes det har gått over all forventning.

Arrangementskomiteen: Susann Hæstad og Turid Solgård

Arrangementskomiteen: Susann Hæstad og Turid Solgård

– Jeg er helt overgitt. Det er så mange snåle produkter, og det er så mye vi ikke har hørt om før, forteller Solgård og får støtte fra Susann Hæstad i Fremtiden i våre hender, som også har vært med i arrangementskomiteen.

– Det er så mange spennende ting, så jeg har vært å handlet litt selv også, sier Hæstad.

– Det er helt fantastisk oppslutning, men det viser bare at dette er noe som engasjerer folk, fortsetter hun.

– Hvorfor det?

– Fordi det handler om mat, tror jeg, og det ligger så nærme oss. Samtidig er det mye mer allergier og intoleranse nå til dags, og da blir folk mer bevisste på hva de spiser.

– Det handler også om mer alvorlige sykdommer, som kreft og det som verre er. Det er mange som har begynt med økologisk mat på grunn av det, følger Solgård opp.

Vil ha flere sponsorer

Både Hæstad og Solgård mener det blir feil å vurdere kvaliteten på mat ut fra næringsinnhold alene, og synes pressen har en lei tendens til å skape et uriktig bilde av hvorfor en skal tenke økologisk.

Frittgående deltakere

Frittgående deltakere

– Det handler også om å ta vare på jorden, den vi går på. Der lever det millioner med mikroorganismer, og når de får nok, så gidder de ikke produsere mer for oss, sier Solgård.

– Med all den kunstgjødselen som brukes blir jorden liggende brakk, og så må vi gå videre. Derfor må vi ta vare på den. Det er jorden vi dyrker, ikke plantene.

Nå håper de Økouka blir et årlig arrangement, men etterlyser flere frivillige og mer sponsormidler.

– Tilbakemeldingene har vært veldig gode fra de som har vært med i år, og vi satser på å bli enda flere til neste år, sier Hæstad.

Her er liste over de som deltok lørdag og arrangementer en kan være med på neste uke:

Gunnar Gaas, Kjell Ebne, Haugaland Sopp- og Nyttevekstforening, Una Kolle, Gråbein skjeggpleie, Hogganvik Landsby, Økokrambua, Nabolagshagen i Texasbyen, Tveit jordbruksskole, Pur grønn frisør, Damsgård Utsira og Majobo. NB. Noen produsenter meldte seg på i siste liten og er ikke med på denne listen.

Økouka varer for øvrig utover i neste uke og her er noe av det en kan være med på:

  • Kompostkurs – Tveit vgs. – mandag 21/09 kl. 09.30-15.00
  • Barnematkurs – Økokrambua i Haugesund – mandag 21/09 kl. 19.00
  • Brødkurs – Økokrambua i Haugesund – tirsdag 22/09 kl. 19.00
  • Kveld med Hogganvik Landsby – Totalen i Haugesund – torsdag 24/09 kl. 18.00
  • Café René på Scandic Maritim Hotel tilbyr også økologisk meny hele uken
  • Økologisk utstilling på Haugesund folkebibliotek