Leder for NAV Team Flyktning, Ingjerd Stokken Vikse
Leder for NAV Team Flyktning, Ingjerd Stokken Vikse

Flerkulturell familiefest

Det lokale flyktningarbeidet står i fokus når familiefesten Du Store Verden avholdes på Gamle Slaktehuset i dag.
SLAKTEHUSET I DAG: Arrangementskomiteen ser frem til å få verden på besøk lørdag 19. september. Fra v: Carlos Abdo Monclair, Preben Svendsen, Marian Soldal, Nina Bersaas Jacobsen og Ingjerd Stokken Vikse. Foto: Jenny Aimala

Det lokale flyktningarbeidet står i fokus når familiefesten Du Store Verden avholdes på Gamle Slaktehuset i dag.

Lørdag 19. september arrangeres Du Store Verden på Gamle Slaktehuset. En flerkulturell familiefest hvor en kan møte mennesker med ulik bakgrunn og nasjonalitet. Dette er tredje året dagen blir arrangert, og de som står bak har store forventninger til det som skal skje.

Leder for NAV Team Flyktning, Ingjerd Stokken Vikse

Leder for NAV Team Flyktning, Ingjerd Stokken Vikse

– Vårt mål med denne dagen er å ha fokus på ressurser og samspill. Samtidig skal aktivitetene være tilrettelagt for familier, sier Ingjerd Stokken Vikse, leder i NAV Team Flyktning.

Videre forteller hun at det er mye som står på programmet: Dans, musikk,

mannekengoppvisning, hennamaling, fletting, utenlandske matretter, trommelek for barn og eritreisk kaffeseremoni, for å nevne noe.

– I tillegg vil to personer fortelle om hvordan det var å bli bosatt og finne seg til rette i Haugesund, sier Vikse.

Parade gjennom sentrum

Avdelingsleder på Slaktehuset, Nina Bersaas Jacobsen, har ansvar for integreringsarbeidet på huset og vært med på planleggingen av Du Store Verden. Hun er en av flere som ser frem til lørdag.

– Vi har snakket mye sammen med med flyktningene om denne dagen, og vi gleder oss hele gjengen, smiler Jacobsen.

– Alle er velkomne til å være med, tilføyer Marian Soldal, arbeidsleder for unge og eldre på Slaktehuset.

I fjor hadde de over 300 mennesker som deltok, og de forbereder seg på å ta imot enda flere på lørdag. Derfor har de valgt å ta hele huset i bruk.

– Denne dagen skaper liv i sentrum, og vi liker å vise hva vi holder på med, sier en entusiastisk Jacobsen, og legger til at de også skal sette farge på byen med en parade gjennom sentrum, for å gjøre folk nysgjerrige og oppfordre dem til å komme.

– Det er nå vi trenger det

De som bidrar til at Du Store Verden blir en realitet er Gamle Slaktehuset Allaktivitetshus, Nav Team Flyktning, Røde kors, Hos Carlos kaffebar og flyktningmottaket Hero Haugaland.

– Det blir et nysgjerrig og usikkert møte med nordmenn for flyktningene, og derfor vil vi korte ned på avstanden mellom folk som egentlig ikke er så veldig forskjellige fra hverandre, sier Preben Svendsen, leder for Hero.

Carlos(1)_Du Store Verden_2015

Prøv byens beste kaffe hos Carlos, som selv har flyktet fra Syria.

– Dette blir en viktig kilde til integrering, og alle er velkommen til å ta del i dette, forteller

Vikse, og viser til hva som skjer rundt i verden i disse dager med tanke på flyktninger og hvordan vi kan komme nærmere hverandre.

– Det er akkurat nå vi trenger Du Store Verden, en internasjonal folkefest, sier en opprømt Vikse.

Under arrangementet blir det også anledning til å stille spørsmål relatert til

integreringsarbeid og den globale flyktningkrisen.

Integrert kafé

– Kom for god kaffe, dette blir kjekt, smiler en blid Carlos Abdo Monclair, daglig leder i kafeen Hos Carlos.

Han har som vanlig mye spennende på menyen, i tillegg til den tradisjonelle lørdagsgrøten. Carlos kjenner godt til hva flyktningene har opplevd og hva de har vært gjennom, da han selv har flyktet fra Syria.

– Det er mange som har stilt spørsmål om hvordan de kan bidra i forhold til flyktningkrisen, og på lørdag har haugesundere muligheten til akkurat dette. Møt våre flyktninger med glede og med et smil, sier prosjektgruppen.