Jarle Utne-Reitan

– Vant valgkampen, tapte valget

Jarle Utne-Reitan synes det er mer alvorlig med Høyres kraftige tilbakegang, enn at han selv ikke får bære ordførerkjedet. Han er likevel glad for at partiet fortsatt er nest størst i Haugesund og vil forplikte seg til å levere varene uansett posisjon.
SER FRAMOVER: Jarle Utne-Reitan depper ikke over valgresultatet og vil jobbe for å innfri Høyre-velgernes forventninger. Foto: PAS.

Jarle Utne-Reitan synes det er mer alvorlig med Høyres kraftige tilbakegang, enn at han selv ikke får bære ordførerkjedet. Han er likevel glad for at partiet fortsatt er nest størst i Haugesund og vil forplikte seg til å levere varene uansett posisjon. 

– Vi vant valgkampen, men tapte valget. Selv om vi ble byens nest største parti, er det vanskelig for oss å oppleve det som en seier, oppsummerer en fattet Jarle Utne-Reitan dagen etter valget som ble en stor skuffelse for Høyre med en total oppslutning på 22,3 prosent og en reduksjon på 8 representanter. Til sammenligning fikk partiet hele 38,2 prosent oppslutning i Haugesund ved forrige kommunevalg.

Utne-Reitan sier til Haugesundnytt dagen derpå at han opplever det som tyngre at partiet går så markant tilbake, enn at han selv trolig ikke får bli ordfører. Han tror årsaken til det skuffende resultatet er sammensatt.

– Det er nok en del nasjonal politikk som spiller inn her. Vi opplever stigende arbeidsledighet og brems i oljesektoren, og har hatt et ordskifte om tiltakspakker og spørsmål om regjeringen leverer nok og rett.  Jeg synes regjeringen har levert godt, men det hjelper ikke om velgerne er av en annen oppfatning, sier Utne-Reitan.

Respekterer utfallet
For ordførerkandidaten var dette hans fjerde valg for Haugesund Høyre og han har med de tre foregående valgene opplevd å bli seierherren. Fjerde gangen var det han som gikk tapende ut, men Utne-Reitan ligger ikke med brukket rygg og mener resultatet speiler demokratiets natur.

– Dette er «the name of the game» og rettens innbyggerne til å foreta et annet valg. Hvis du som politiker ikke tåler en tilbakegang som dette, bør du finne på noe annet å gjøre, sier Utne-Reitan.

MDG på vippen
Til tross for tilbakegangen, poengterer han at de borgerlige partiene totalt har sikret 23 plasser. Det betyr at Miljøpartiet De Grønne med sin nøkkelposisjon kan sørge for borgerlig flertall dersom de skulle velge å fri til Høyre. Det kommer derimot ikke Utne-Reitan til å gå aktivt inn for.

– Jeg er av den oppfatning at når et parti får 40,1 prosent av stemmene, vil det være å vise fingeren til velgerne om vi hadde forsøkt å telle til 25 sammen med de andre partiene og sette Ap på sidelinjen. Vi må ta velgernes dom innover oss og kommer ikke til å gå aktivt inn for det nettopp fordi det er så stor størrelsesforskjell på partiene, resonnerer Utne-Reitan. Han legger til at en borgerlig konstellasjon bestående av Høyre, Krf, Frp, Venstre og De Grønne vil være en skjør sammensetning med mye motstridende politikk og mange eventualiteter som måtte vært på plass.

Unge stemmer
Som en etter hvert herdet politiker, ser Utne-Reitan allerede fremover og er spent på hvor mange av ungdomskandidatene han får med seg inn i bystyregruppa og til det som etter alt å dømme fortsatt blir en politikertilværelse på heltid.

– Er det én ting jeg er god til, er det å takle både medgang og motgang. Jeg tar ikke av når det går godt og går ikke inn i depresjon når det går dårlig. Jeg er mest spent på hvor mange av ungdommene jeg får med meg inn i bystyret. Vi hadde syv på lista, og jeg forventer at noen av dem er blant de 11. Det er flott at vi kan bygge en underskog av unge politikere. Ikke mange andre partier har tatt det ansvaret i valgkampen, sier Utne-Reitan.