BRYGGMESTER: Høvleriet-eier Bjørn Dybdahl startet nylig det lokale Garasjebryggeriet. Her sjekker han at temperatur og trykk er som det skal være på en av tankene.
BRYGGMESTER: Høvleriet-eier Bjørn Dybdahl startet nylig det lokale Garasjebryggeriet. Her sjekker han at temperatur og trykk er som det skal være på en av tankene.

Arena for ølentusiaster

I helgen går Haugesund Ølfestival av stabelen for tredje år på rad, men avholdes for første gang på Høvleriet. Festivalen blir drevet på frivillighet av ølentusiaster.
 ØLTØRSTE: Nora Kyrvestad og Bjørn Dybdahl står bak Haugesund Ølfestival som arrangeres på Høvleriet 18. og 19. september. Foto: IBØ

I helgen går Haugesund Ølfestival av stabelen for tredje år på rad, men avholdes for første gang på Høvleriet. Festivalen blir drevet på frivillighet av ølentusiaster.

I år som de foregående årene får festivalen besøk av både bryggerier, ølhunder og hjemmebryggere.

– Første året avholdt vi festivalen på byscenen. Da merket vi at folk var svært interesserte, men enkelte drakk nok litt vel mye da de ikke var vant med å drikke øl på den måten. Da var det ikke så mange hjemmebryggere som møtte opp, noe vi så en økning på i fjor og håper å se mer av i år. Andre året avholdt vi det på Skala, og det ble mer som en messe enn en fest. Mange hjemmebryggere møtte opp for å diskutere med bryggmesterne på de større bryggeriene og folk ville smake på alt, sier arrangør Nora Kyrvestad. Medarrangør i år er Bjørn Dybdahl som eier Høvleriet og driver Garasjebryggeriet, Haugesunds eget bryggeri. De vil stille med flere nyheter på festivalen.

– Vi forsker i noe vi kaller «Haugesunds-øl», som er brygget som en «pale ale». Vi har også «Haugesunds IPA» (India Pale Ale, journ.anm.), en Haugesunds-øl med litt mer krydder. Vi stiller også med både Utsira Hvit og Røvær Stout, samt jobber vi med Urterøl. Disse navnene fanger mystikken bak øysamfunnene i vest, forteller Dybdahl.

BRYGGMESTER: Høvleriet-eier Bjørn Dybdahl startet nylig det lokale Garasjebryggeriet. Her sjekker han at temperatur og trykk er som det skal være på en av tankene.

BRYGGMESTER: Høvleriet-eier Bjørn Dybdahl startet nylig det lokale Garasjebryggeriet. Her sjekker han at temperatur og trykk er som det skal være på en av tankene.


Kommet for å bli

Øl er i vinden som aldri før, noe som også gir utslag for Haugesunds ølentusiaster. Bjørn Dybdahl og Nora Kyrvestad har sett stor vekst i ølinteressen i Haugesund.

– Det er natt og dag fra da jeg flyttet hit for syv år siden, det har utviklet seg veldig. Interessen øker kraftig, og jo mer «hypa» det blir jo bedre for oss, sier Kyrvestad.

– Jeg så denne trenden ganske tidlig i USA og Australia på tidlig 2000-tall, og vurderte faktisk å gjøre det nå. Da vurderte jeg det som risikosport å starte opp. Selv for fire år siden da vi startet opp var det risikosport, da var det stort sett bare Nøgne Ø, Kinn og Ægir som holdt på. Nå ser vi nesten overetablering, men jeg tror definitivt ølinteressen har kommet for å bli, sier Dybdahl.

Ølfestivalen i Haugesund skiller seg fra mange tilsvarende festivaler ved at den er frivillig drevet.

–  Mot festivaler som Bergen Ølfestival er dette mye mindre, men det kan ikke sammenlignes. Vår festival drevet på frivillighet, i oppstarten var vi tre personer som synes øl var gøy. Poenget har aldri vært å tjene penger på det, vi går som regel i null etter festivalene, sier Kyrvestad.

Satser lokalt

Tross en travel sesong med mange festivaler kommer flere profilerte bryggerier til Haugesund i helga.

– Det er knallkjekt å få Garasjebryggeriet med på laget. I tillegg deltar Lervig som alltid har vært store. Balder Brygg fra Sogn og Fjordane stiller med svært mye nytt. En spennende nyhet er også Aja bryggeri fra Drammen som begynte å distribuere så sent som i mars. Norges eldste bryggeri, Aas, kommer også, sier Kyrvestad. Festivalen skal spisses mot det lokale.

– I år satser vi kun på norske bryggerier, det blir ingen importøl. Dette er en profil vi har tenkt til å holde oss til, med enda flere norske og lokale neste år. Med høvleriet har vi også en fast «venue» der det er enkelt å planlegge, sier Kyrvestad. Festivalen har blitt en arena for hjemmebryggere, og i år kommer den lokale bryggbutikken «Altibrygg» til å stille med stand.

– Altibrygg skal stå på stand med bryggeutstyr, bøker og lignende. Her vil de selge utstyr og vise litt frem til gjestene. Mange hjemmebryggere kommer til festivalen for å snakke med bryggmesterne.