Aps ordførerkandidat i Tysvær, Sigmund Lier. Foto: Marius A. Haugen.
Aps ordførerkandidat i Tysvær, Sigmund Lier. Foto: Marius A. Haugen.

Tar seg tid til valgpause

Bursdagsfeiring med kona fredag kveld og tur i skog og mark søndag. Sigmund Lier (Ap) stresser ikke i innspurten av valgkampen.

VALG: Tirsdag morgen får han vite sikkert om det er han som tiltrer som Tysværs nye ordfører den 29. oktober. Valgkampen nærmer seg slutten, og det er kun én helg som skiller nåtiden fra valgdagen.

Fredag kveld har Sigmund Lier og listekandidat Gunnar Buvik stilt seg opp utenfor Spar-butikken på Frakkagjerd. Ordførerkandidaten hilser på potensielle velgere, og slår av en prat med hes stemme.

– Det har blitt mye prating. Men det er bare gøy, forsikrer han.

De siste dagene har han stått på med ekstra giv. En meningsmåling presentert av Haugesunds Avis onsdag plasserte Arbeiderpartiet i Tysvær på 31,9 prosents oppslutning, en økning på 8,5 prosentpoeng siden lokalvalget i 2011.

– Sånn sett har vi fått en vitamininnsprøytning, sier han, men er rask med å understreke at det er mandag som gjelder.

Valgdagen som en høytid

På selve valgdagen skal han på jobb som vanlig. Og så skal han stemme. Forhåndsstemming er ikke aktuelt, fordi valgdagen blir for ham som en høytid.

Men den 14. september er ennå noen dager unna, og løpet for helga ligger noenlunde klart.

– I kveld har jeg lovet å bli med kona i bursdagsfeiring, sier han.

Altfor sent kan det imidlertid ikke bli, for lørdag er det valgkamp igjen. Aller siste innspurt, med stands rundt om i kommunen og mang en ny samtale med den engasjerte tysværbuen.

– Ja, de er veldig engasjerte. Stiller spørsmål om programmet, og slenger hilsener på Facebook, sier han.

Søndag følger han bibelen. Eller kanskje bare eget ønske om en pust i bakken. Han tar en hviledag. Slapper av hjemme med familien, og – om tysværet tillater det – en tur i skog og mark.

– Viktig å være ærlig

Lier mener han har lært mye gjennom valgkampen. Kanskje særlig viktigheten av å være seg selv. Være ærlig, og tydelig på hva han mener.

Han lover at dersom han blir ordfører, blir det den samme Sigmund som har møtt velgere i hele kommunen gjennom valgkampen. Sitter han med klubba etter 29. oktober, er han overbevist om at ting blir annerledes.

– Det blir som natt og dag. Det er jo dette man drømmer om som lokalpolitiker, så det ville vært fantastisk. Men definitivt annerledes, sier han tankefullt.

Han plukker opp en rose og gir den videre til en tysværbu som skal gjennomføre helgehandelen. Så ønsker han godt valg.

Du får også intervju med Ola S. Apeland (H) her på TVH.no lørdag.