Foto: Creative Commons/Cyril Caton.
Foto: Creative Commons/Cyril Caton.

Sier ja til mer alkohol

Formannskapet i Haugesund stiller seg positive til salg av drikke med mer enn 4,7 prosent alkohol hos lokale produsenter.

POLITIKK: Regjeringen har sendt ut på høring et forslag om å åpne for salg av drikke med alkoholinnhold over 4,7 prosent hos lokale produsenter.

Eksempler er mikrobryggerier og gårdsutsalg av øl, vin og cider.

Under onsdagens formannskapsmøte i Haugesund luftet Frps Sven Olsen forslaget om å ta  høringen opp som en ekstrasak.

– Høringsfristen er 22. september, så om vi ikke hadde tatt det opp på onsdag, ville vi ikke kunnet bidra til høringsrunden, sier Olsen til TV Haugaland.

Kristelig Folkepartis Marit Brathole var den eneste som stemte mot å ta saken opp som ekstrasak, og fikk ti stemmer mot seg. Forslaget fra Frp ble dermed tatt til følge.

Fikk hjelp av Ap

I selve voteringen fikk imidlertid Brathole selskap av Arbeiderpartiets Kjell Inge Bråtveit, som stemte mot at kommunen skulle stille seg positive til å åpne for flere utsalgssteder for alkohol sterkere enn 4,7 prosent.

Brathole sier til TV Haugaland at hun ikke liker utviklingen når det kommer til alkoholholdige drikkers tilgjengelighet.

– Denne saken i seg selv er liten. Men det begynner å bli så mange småsaker, og da blir det som en sil til slutt, noe som fører til økt tilgang til alkohol. Vi har i dag en monopolordning som vi i KrF ønsker å verne om, sier hun.

To mot ni stemmer var imidlertid altfor lite, og signalet fra Haugesund til Regjeringen blir dermed at kommunen er positive til å åpne opp for salg fra småskala-produsenter.

Per i dag er det kun Vinmonopolet og taxfree-butikker som kan selge drikke med høyere alkoholprosent enn 4,7 i Norge.