sveinung hølmebakk

– Humor har alltid vært viktig for meg

«Jeg er ikke begeistret for musikken din, men jeg elsker vitsene dine» sa en dame til Sveinung Hølmebakk etter en konsert. Nå gir han ut vitsebok.

På bildet: Sevlandsbu Sveinung Hølmebakk gir ut vitsebok og legger ut på turné.

«Jeg er ikke begeistret for musikken din, men jeg elsker vitsene dine» sa en dame til Sveinung Hølmebakk etter en konsert. Nå gir han ut vitsebok.

Han ble overrasket selv, Sveinung Hølmebakk, da han etter en konsert satt og solgte CD-er. En dame kom bort, og Hølmebakk spurte om hun hadde lyst til å kjøpe en CD.

– Hun sa at hun ikke var begeistret for musikken min, men at hun elsket vitsene mine. Da kom ideen om å lage en vitsebok. Hun måtte jo få noe hun også, ler Sveinung Hølmebakk.

Humor er ikke ukjent for Hølmebakk. Han har drevet med humor helt siden han var ni år. Da han var elleve år, var han med på en talentkonkurranse i Kopervik hvor han leste stubbar av Torvald Tu på jærdialekt – og vant. Sammen med Nordic Tenors har han også mottatt Komiprisen.

– Humor har alltid vært viktig for meg. Jeg veksler ofte mellom humor og alvor når jeg er på scenen. Det er jo et vågestykke i utgangspunktet og noe folk sier det ikke går an å gjøre, for man kan ikke le i det ene øyeblikket for så å være alvorlig i det andre. Men det er jo sånn livet er, sier han og legger til:

– I det ene øyeblikket er vi hoppende glade, men så kan noe forferdelig slå inn. Min filosofi er at humor og alvor gjenspeiler oss mennesker. Jeg vet også med meg selv at humor kan utløse mange positive ting. Man blir mer avslappa, og det tror jeg kanskje folk setter pris på under mine konserter. De får le, og de får slappe av, og da blir de litt mer åpne for å ta inn de alvorlige tingene også.

Aldri en grov vits
Vitseboka hans kommer ut 22. september. Førstkommende lørdag skal han ha en førlansering på Hillesland Libris i Skudeneshavn og i Åkrehamn. I boka tar han frem vitser som han har brukt på scenen opp igjennom årene.

– Hvilke type vitser er det?

– Min type humor er humor som hele tiden er innenfor. Jeg ler mest av ting som ikke er over kanten. Jeg liker humor som du kan le av over alt, også på bedehuset. Ingen skal bli støtt av vitsene mine og humoren min. Det har vært mitt varemerke hele tiden. Det kommer aldri en grov vits fra Hølmebakk, sier han.

– Hva ler du mest av selv?

– Jeg er ganske tradisjonell og liker for eksempel Fleksnes. Det morsomste jeg vet er når folk sklir på et bananskall. Det synes jeg er helt fantastisk.

Ut på turné
Like etter at han har sluppet vitseboka si kommer han også til Åkra kirke 27. september for å holde konsert. Dette markerer starten på hans soloturné.

– Jeg skal ut på en soloturné hvor jeg holder ti konserter både på Vestlandet, Sørlandet og på Østlandet. Det blir spesielt å starte på Åkra.

På konserten skal han synge sanger fra albumet «Snart gryr en dag» som han ga ut i sommer. Hølmebakk kommer også til å by på noen vitser innimellom, som han håper vil slå an.

– Hehe! Det hender jo at jeg kommer i situasjoner hvor vitsene slår rett i jorda. Jeg har kanskje skrevet noe jeg synes er kjempemorsomt, men så kommer jeg på scenen, og ingen ler. Det er helt dødt. Det skjer av og til.