Komplett oversikt
Komplett oversikt

Jevnt mellom Høyre og Ap i skolevalget

Høyre gjør sitt beste skolevalg noensinne i forbindelse med et kommunevalg – men Arbeiderpartiet fikk fortsatt flest stemmer.
FORNØYDE UNGDOMSPOLITIKERE: Både Arbeiderpartiet, KrF og Høyre gjorde det relativt bra på årets skolevalg. Fra v: Willam Leiro Olsen (21 – Ap), Bjørg Miriam Dahle (16 – KrF) og Harald Larssen Lønning (21 – H). Foto: FKK

Høyre gjør sitt beste skolevalg noensinne i forbindelse med et kommunevalg – men Arbeiderpartiet fikk flest stemmer.

– Jeg er veldig fornøyd. Det er mye som går Ap sin vei om dagen, men vi har jobbet hardt for dette, og nå ser vi av at de som stemte ved skolevalget, så er det rekordmange som velger Høyre, sier Harald Larssen Lønning, bystyrerepresentant for Høyre.

Valgresultat Haugesund 2015

Valgresultat Haugesund 2015

I den siste målingen gjort av Infact for VG, ligger Ap an til å få 34,8 prosent av stemmene, mot Høyres 22,3. Men i skolevalget som ble avholdt tidligere denne uken er det langt mindre som skiller partiene. Ap er fortsatt størst med 29,5 prosent, mens Høyre landet på 27,4 (se fullstendig oversikt nedenfor).

Lønning tror noe av årsaken til populariteten blant ungdom skyldes en god skolepolitikk.

– Vi gir et godt tilbud til de unge. I tillegg har vi en stor og god Høyre-krets som gir av seg selv, sier han.

– Vi gjør noe riktig

Selv om de ikke er så overlegne som de har vært på andre målinger, går også Ap frem med 1,6 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2011.

– Jeg vet ikke om Høyre kan si at de gjør sitt beste skolevalg, for i 2013 var de ganske mye høyere oppe (34,1, journ.anm.), men vi er fornøyd med våre resultater. Dette viser at ungdommen vil ha Ap-politikk, med fellesskapsløsninger og satsing på kultur, sier 3. kandidat i Ap, William Leiro Olsen, som mener det blir feil å sammenligne gallupen med skolevalg.

– Her er det en yngre gruppe. De er selvfølgelig veldig viktige for oss, og spesielt for meg som er ungdomskandidat. Det betyr at vi gjør noe riktig.

– I nasjonal sammenheng sies det at skolevalget ofte speiler valgresultatet?

– Ja, og halvparten av de som stemmer ved skolevalget har også stemmerett på det skikkelige valget, så jeg tar absolutt ikke lett på det. Jeg har veldig lyst til å vinne med så mye som de siste målingene viser.

Nyvalgt leder i Haugaland KrFU

Bjørg Miriam Dahle representerer KrFU, men er foreløpig 16 år og har ikke deltatt like aktivt i skolevalgkampen som Olsen og Lønning. Hun er like fullt fornøyd med resultatet.

– Har ikk hatt så godt skolevalg siden 2001, og gikk opp til 6,8 prosent i Rogaland. Hvis vi har den samme fremgang ved valget, vil vi ende på over seks prosent, sier Dahle.

KrF har ikke hatt noe ungdomslag på Haugalandet de siste årene, men i dag hadde de oppstartmøte, der Dahle ble valgt til leder.

– Vi er fire personer, men satser på å bli litt flere etter hvert. Nå handler det først og fremst om å komme i gang, sier Dahle.

– Hva har vært de viktigste sakene på skoledebattene?

– Det har gått på mange nasjonale saker. Syria og flyktninger, kommunesammenslåing og mye som ikke handler direkte om de unge. Sånn sett mener jeg at resultatet viser en trend som også kan bli gjeldende på valgdagen, forteller Lønning.

Vil tas på alvor

– Jeg føler ofte skoledebatter blir sett ned på, tilføyer Olsen.

– For det er ofte den som skriker høyest og lager mest show som vinner, og da har ofte Frp vunnet. Nå er det helt annerledes. Vi må ta ungdommen seriøst og det har ikke blitt gjort tidligere. Og når de stemmer på Ap, viser det at vi blir tatt på alvor, sier han.

Dahle har fulgt de fleste debattene som publikummer og synes det har vært veldig interessant.

– Det er alltid mye som skjer, men det kan bli litt usaklig noen ganger. Jeg er enig i at ungdommen må tas på alvor, for vi vil faktisk finne ut av hvem vi skal stemme på, ikke høre masse tull og drittslenging, sier hun.

– Årsaken til at vi har disse debattene, er jo for å høre hva partiene står for.

Valg resultat, oversikt med endringer og deltakerskoler:

Kilde: www.samfunnsveven.no