Eirik Børseth og Per Sandberg

Lærer triksene på Frp-skolen

Fremskrittspartiets yngste listekandidat i Haugesund, Eirik Børseth (21), har brukt sommeren til å forberede seg på årets valgkamp.
TUNGT PANEL: Eirik Børseth har fått brynt seg på noen av partiets mest profilerte politikere. Her sammen med Bård Hoksrud, Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen. Foto: Privat

Fremskrittspartiets yngste listekandidat i Haugesund, Eirik Børseth (21), har brukt sommeren til å forberede seg på årets valgkamp.

Børseth har blant annet deltatt på debattskolering, med tre samlinger fra april til juni, og i august var han på FpUs sommercamp. Han håper det skal vise igjen i valgkampen.

Eirik Børseth_sommerleir kopi

Børseth og rundt 200 engasjerte ungdommer var på FpUs sommerleir

– Jeg har i hvert fall lært meg å debattere. Jeg trodde jeg kunne det, men har lært vanvittig mye og merker at det er en del en må gjennom før en kan det skikkelig, forteller han, og legger til at det også har vært veldig sosialt.

– Føler du deg tryggere på det Frp står for?

– Ja, for det er en drilling der de tar deg gjennom all politikken.

– Er det noe du har endret oppfatning av i løpet av sommeren, eller er det de samme kampsakene?

– Det er mye av det samme. Jeg ønsker at de eldre skal få mer valgfrihet, at vi må ha en trygg og sikker skole, og så går det på dette med frihet. Jeg mener det skal være lov å ta seg en pils i parken, sier Børseth.

De rette påstandene

For å vinne en meningsutveksling, er det enkelte faktorer som bør være på plass.

Debattskole_Eirik Børseth

Debattundervisning

– En må være godt forberedt, på den måten at en er uthvilt og kan det en snakker om. Og hvis noen kommer med usanne påstander, må en bare svare med de rette påstandene, sier han.

– Var dere innom forskjellige argumentasjonsteknikker også?

– Ja, og jeg fikk høre at jeg brukte for mye tid på å forsvare meg selv. I stedet burde jeg bruke mer tid på å fortelle om hva vi har fått til og den gode politikken vi har. Det er sånne ting en lærer.

Nå ser han frem til de siste hektiske ukene, der han både skal drive valgkamp og flytter til Stavanger for å studere statsvitenskap.

– Sånn sett skal jeg nok være med på Rogaland FpU sitt opplegg også.

Støtter Syria-boikott

– Hva tenker du om Siv Jensens oppfordring om å boikotte Syria-avtalen?

2. Eirik Børseth_med Siv Jensen

Partileder Siv Jensen var selvfølgelig innom sommerleiren

– Frp har hele tiden ment at å hjelpe nærmere en million i nærområdene er bedre enn å hjelpe 8000 i Norge. Ikke bare på grunn av det enorme antall flere flyktninger vi hjelper, men også for å kunne satse på god eldreomsorg, god skole, og alt annet som er grunnleggende for at det norske samfunnet skal fungere, sier Børseth.

– Så du mener Haugesund skal følge oppfordringen?

– I Haugesund får vi ikke noen konkrete svar på hvordan dette skal finansieres. Gjertrud Kjellesvik (SV) svarer bare at hun «synes det er ekkelt å snakke penger», mens Jarle Utne Reitan (H) viser til tall som ikke inneholder den endelige sluttsummen. Samtidig som det planlegges å ta inn flyktninger, blir det vedtatt å plassere eldre på dobbeltrom. Da har tålmodigheten for mange, og særlig Frp, tatt slutt, sier han.

– Jeg skulle mer enn gjerne sagt ja til å ta imot syriske flyktninger til Norge, men per dags dato har vi ingen løsningen på de økonomiske utfordringene.