Idrettskonferanse

Debatt om frivillighet i idretten

Idrettens hederspris, samt debatt om Haugesundidretten var noe av det Idrettskonferansen 2015 bød på.
HEDRET: Martha og Kjell Hovland fikk hederspris for deres frivillige arbeid for idretten.

Idrettens hederspris, samt debatt om Haugesundidretten var noe av det Idrettskonferansen 2015 bød på.

Idrettskonferansen 2015 ble arrangert av Haugesund Idrettsråd på HSH torsdag kveld. Leder i idrettsrådet, Ole Kristian Halvorsen ledet den tre timer lange konferansen. Det var innslag om frivillighet i idretten av forsker Ivar Eimhjellen. Deretter pratet leder i Haugesund idrettslag, Trygv Voll om blant annet NM i friidrett, som de arrangerte i august. Rune Løwher fra Rogaland idrettskrets hadde også et innslag hvor han snakket om frivilligheten og hvor mye det betydde for idretten. Han presenterte en del interessante tall.

Etter en kort pause var det utdeling av hederpris. Petter Steen Jr. fikk æren av å dele ut prisen til Martha og Kjell Hovland i Djerv 1919. Det var en rørt Kjell Hovland som takket for prisen.

– Vi ble veldig overrasket over at vi fikk denne prisen. Det er kjekt at vi blir satt pris på. Jeg vil takke Djerv 1919, som har betydd mye for oss, sa Hovland.

Etter at Ole Kristian Halvorsen la frem statusen for idretten i Haugesund, var det klart for debatt mellom politikerne, ledet av redaktør i Haugesunds avis, Einar Tho. Halvorsen la frem det han syntes var et for kraftig kutt i idrettens budsjett, kuttet var på 45 prosent til frivilligheten i 2015.

Jarle Utne-Reitan i Høyre forteller at han tror det er mulig å gå tilbake til tilskuddet frivilligheten fikk i 2013-budsjettet.

May Brit Vihovde i Venstre vil ikke love penger, før økonomier er stabil igjen. Sven Erik Indbjo i FrP, er enig med Vihovde at økonomien først må stabiliseres.

Alf Edvinsson i pensjonistpartiet forteller at deres prioritet nummer en er å få eldre på enerom, og prioritet nummer to er støtte til frivilligheten.

Bjarte Myklebust i KrF, irriterer på seg mange i salen når han setter spørsmålstegn ved hvilke betydning det egentlig har at disse pengene forsvinner.

– Overdrives disse summene i de store klubbene, lager de et stort nummer av en liten sum, spør Myklebust.

Utne-Reitan forteller at det nå er tatt ett skritt tilbake, men at Høyre ønsker å ta to skritt frem.

IMG_2869

Ny svømmehall

Etter hvert går diskusjonen over på svømmehall.

– Tilstandsrapporten for Haraldshallen viser at et nytt anlegg bør prioriteres fremfor rehabilitering av Haraldshallen, sier Indbjo i FrP.

Deretter blir det en diskusjon om hvem som bør stå for bygging og drift av en ny svømmehall – det offentlige eller det private.

– Vi må se på ulike former for at kommunen sammen med næringslivet kan stå for bygging av en ny hall. Det viktigste er at svømmehallen skal være et folkebad – alle skal ha råd til å bruke den, sier Høyres Utne-Reitan.

Indbjo mener at det må være en offentlig oppgave å drifte badet.

– I noen områder må det offentlige ta ansvar.

Deretter tar Haugesund Triatlonklubbs Ivar Jacobsen ordet. Han forteller at klubben har gjort et grundig utredningsarbeid. Jacobsen vil ikke at kommunen skal stå for byggingen, og han vil at en ny svømmehall skal ligge i grytå.

De fleste politikerne er enige i at de vil ha en ny svømmehall i Idrettsparken.

Arne Christian Mohn i Arbeiderpartiet, vil gjerne ha et samarbeid med Jacobsen.

– Det viktigste er å få en ny hall, beliggenhet kan vi ta i andre omgang, sier Mohn.

Etter endt debatt var ikke Halvorsen særlig fornøyd.

– Jeg er ikke fornøyd med tilskuddet til friviliigheten, jeg håpte at vi skulle få ekstrakuttet tilbake, men vi har fått belyst en del viktige punkter, sier Halvorsen.