Bergenser Jørgen Jæger er blant forfatterne som deltar på høstens bLEST.
Bergenser Jørgen Jæger er blant forfatterne som deltar på høstens bLEST.

Takker Skudeneshavn for inspirasjonen

Jørgen Jægers første møte med Skudeneshavn var da han var rundt 10 år gammel. Det var nettopp Skudeneshavn forfatteren hadde på netthinnen da han skapte stedet Fjellberghavn i den nye kriminalromanen "Monster".

Jørgen Jægers (69) første møte med Skudeneshavn var da han var rundt ti år gammel. Det var nettopp Skudeneshavn forfatteren hadde på netthinnen da han skapte stedet Fjellberghavn til krimserien sin om lensmannen Ole Vik.

Som barn var Jæger ofte på biltur nedover kysten sammen med foreldrene sine. En gang stoppet de på kaien i Skudeneshavn før de skulle ta ferjen videre. En liten spasertur gjennom Søragadå og inn i Gamle Skudeneshavn gjorde inntrykk. Han husker fortsatt hvor idyllisk det var med de gamle, hvite trehusene, skipperhusene og de røde taksteinene. Det er dette bymiljøet han har prøvd å gjenskape i krimserien sin om lensmannen Ole Vik i den fiktive byen Fjellberghavn.

Jæger er nå aktuell med den nye boka «Monster» hvor store av handlingen er lagt til Skudeneshavn. Dette er en gest til stedet, som takk for inspirasjonen.

– Foreldrene mine var veldig begeistret for Skudeneshavn. Så ble jeg også det. Vi syntes det var så fint da vi gikk rundt. Vi ble utrolig fascinerte over hvor idyllisk det var og hvor godt vedlikeholdt det var på også på den tiden. Det satte seg fast, sier Jørgen Jæger.

Sterkt tema
Mange vil vite hvor Fjellberghavn er. Han vet det ikke selv, men han ser for seg Skudeneshavn.

– Det er en forfatters plikt å klare å visualisere og skape bilder for leseren. Leserne skal kunne se for seg stedet. Da syntes jeg at Skudeneshavn var godt egnet til å visualisere det. Det er lett å skape bilder der folk kan se for seg hvordan byen ser ut.

«Monster» er hans åttende bok i serien om lensmannen Ole Vik. Det er viktig for Jæger å ta opp samfunnstemaer i bøkene sine. I den nye kriminalromanen skriver han om et tema han synes er sterkt og viktig.

– Temaet jeg tar opp er kvinner som lever i skjul for voldelige menn, og da som regel eksmenn. I «Monster» møter vi Anne, som egentlig heter Irene, som lever på hemmelig adresse i Fjellberghavn sammen med datteren sin Thea på elleve år og sin nye ektemann.

Grundig research
– Har det vært utfordrende å skrive boken på noen måte?

– Å skrive selve boka har ikke vært utfordrende, men jeg har måtte gjøre grundig research. Det har vært utfordrende å beskrive hvordan de som bor på hemmelig adresse med skjult identitet, lever. Det er vanskelig å komme i kontakt med disse menneskene, for de er redde. De er redde hele tiden. Jeg har satt meg grundig inn i hvordan disse kvinnene lever og hvordan de lever med den angsten som de bærer på hele tiden, sier han og legger til:

– Jeg har snakket med en mann som hjelper kvinner som blir mishandlet. Han hjelper også overgripere. Han har lært meg mye om hvordan de lever. Når jeg skriver om et så viktig tema, så må det beskrives på riktig måte.

Over 800 personer bor i dag på strengt hemmelig adresse i Norge. «Uansett hvor du prøver å gjemme deg, skal jeg en dag finne deg, og når jeg finner deg, så dreper jeg deg». Disse ordene er det siste eksmannen til «Anne» i boka «Monster» sier til henne.

– Dette er dessverre virkelige ord som mange opplever å høre. Det er kvinner som lever på hemmelig adresse, og som ikke kan fortelle foreldrene sine hvor de bor, for overgriperne er veldig manipulerende og flinke til å lokke ut opplysninger fra folk.

Ny bok
Da han møtte pressen i Skudeneshavn onsdag, kunne han røpe at han allerede er i gang med sin neste bok.

– Den er trekvart ferdigskrevet. Her vil temaet være menneskehandel og menneskesmugling. Det synes jeg er et like viktig tema som mishandling.

Boka «Monster» kommer ut torsdag 3. september.