Frank Krogh Kongshavn_profilbilde

Alt det en kan forvente

LEDER: «Vi har sett tendenser til det tidligere, men ikke som på torsdag: Det bor et politisk dyr i de mest profilerte politikerne våre, og det er muligens i ferd med å våkne.»

SITAT: «Vi har sett tendenser til det tidligere, men ikke som på torsdag: Det bor et politisk dyr i de mest profilerte politikerne våre, og det er muligens i ferd med å våkne.»

Torsdag i forrige uke var vi vitne til det som må kalles en interessant politisk debatt i Haugesund. Og overraskende nok var det Bjarte Myklebust, på førsteplass i KrF, som kom best ut.

Stedet var TeaterCaféen (sic) og TV Haugaland inviterte. Foajeen var fylt til randen, kameraer skrudd på, og i panelet sto ordførerkandidater fra de sju sittende partiene i bystyret.

OK. Det høres kanskje ut som et traurig opplegg, men det var virkelig ikke det. For endelig var det noen som vågde å gjøre fremstøt, og andre som visste å ta til motmæle. Det var taktiske kjærlighetserklæringer, ektefølte hjertesukk, moralisering, bakholdsangrep og verbal slapstick. Alt det en kan forvente med to uker igjen til valg.

Vi har sett tendenser til det tidligere, men ikke som på torsdag: Det bor et politisk dyr i de mest profilerte politikerne våre, og det er muligens i ferd med å våkne. Regien var også stram, med raske overganger og korte innledninger, som fungerte godt med så mange på scenen.

Det var ingen som direkte gjorde seg bort i debatten, men noen kom definitivt bedre fra det enn andre. Den som serverte de mest treffsikre argumentene var Bjarte Myklebust (KrF). Ikke minst da Syria-avtalen ble diskutert og Svein Erik Indbjo (Frp) tok til orde for å heller hjelpe de syriske flyktningene i nærområdene – som oppfordret av hans partileder, Siv Jensen.

Myklebust er ikke den mest høyrøstede av kandidatene, men utfordret Indbjo på hvordan det er mulig å betrakte vårt lille bidrag i den største globale flyktningkrisen siden andre verdenskrig i lys av økonomiske problemstillinger. Med retorisk spissfindighet adresserte han også hvilket menneskesyn som ligger til grunn for en sånn vurdering.

Det mest slagkraftige poenget kom imidlertid da en Frp-er i salen (navn ukjent) tok Indbjo i forsvar og uttrykte fornærmelse på vegne av hele partiet. Han mente Myklebust urettferdig stemplet dem som innvandringsfiendtlige.

Hvorpå KrF-lederen repliserte at det ikke er Frp som er den svake part i denne saken.

Noe senere fikk han selskap av May Britt Vihovde (V) og Gjertrud Kjellesvik (SV), da Jarle Utne-Reitan (H) erstattet tidligere lovnader om tøffe kutt med et frieri til Indbjo og Frp – og en medgift som visstnok kan betale for at eldre på langtidsopphold slipper dobbeltrom.

Det er ikke utenkelig at rådmannen måtte spole tilbake for å sjekke om han hørte riktig.

Det måtte åpenbart Gjertrud Kjellesvik, som ikke var nådig med Høyres gruppeleder.

– Jeg skal bare rydde plass frempå gulvet her, sånn at du kan falle ned på kne, for det er det du holder på med, fleipet hun.

Det er på grensen til å bli ufint, men det må være lov så lenge det underbygger et seriøst resonnement. Hvis dette er nye nivået for politisk debatt i Haugesund, ser vi frem til flere satiriske kraftsalver de neste dagene.

PS. For ordens skyld gjøres det oppmerksom på flyktninger og eldreomsorg ikke faller inn under det samme budsjettet.

– – –

Okser i det offentlige rom

Mandag kunne vi lese i Haugesunds Avis at gatekunstnere fra Haugaland KunstVerk skal male på en av byens flotteste fasader – på Gamle Slaktehuset. Motivet skal visstnok ta utgangspunkt i oksen Ferdinand som ble slaktet da huset åpnet i 1922. La oss håpe at den ikke trenger å slaktes en gang til.