Skjermbilde 2015-08-26 kl. 10.47.15

Skypumpe vest av Åkra

Det er ikke så ofte vi ser skypumper langs kysten, men i går oppstod det en i sjøen utenfor Karmøy. Kenneth Knutsen som var på veg hjem fra jobb fikk festet den til film.

KARMØY: Meteorologene tror skypumper kommer til å oppstå oftere i Norge på grunn av klimaendringene. Likevel er det et sjeldent syn, det skjer gjerne ikke mer enn et par ganger langs kysten i løpet av sommeren. Kenneth Knutsen kjørte til side ved Tjøsvoll bru og fant fram mobilkameraet, da han oppdaget skypumpe et par hundre meter ut i sjøen ved 16-tiden tirsdag

– Jeg har sett det før, men ikke så kraftig som denne, sier Knutsen. – Her så jeg en tydelig svart søyle ned mot sjøen.

En skypumpe er en kraftig roterende luftsøyle som oppstår over hav og innsjøer. Det kan være et imponerende og til tider skremmende syn, men mange av oss misforstår fenomenet og tror at skypumpene suger til seg vann eller annet i deres veg. Det er kondens i den roterende luftene som viser seg som mørke søyler.