Unge høyres Lasse Fredheim klarte ikke å sitte rolig på stolen
Unge høyres Lasse Fredheim klarte ikke å sitte rolig på stolen

– Hva er logikken i at 16-åringer skal ha stemmerett?

Frisk debatt da 950 elever i de videregående skole i Karmøy deltok på skoledebatt med ungdomskandidatene.

Foto: Samuel Merkesvik

Rundt 950 elever fra de videregående skolene i Karmøy var onsdag morgen samlet i Karmøyhallen til debattmøte med lokale ungdomspartier.

Representantene fra de ulike partiene sparte ikke på kruttet da temaer som lærlingeplasser, kollerktivtilbud og stemmerett for 16-åringer var oppe som tema.

– Hvorfor er det slik at demente på sykehjem får stemme men ikke 16-åringer. Stemmerett til 16-åringer bidrar til å styrke demokatiet og at de får en politisk oppvåkning og engasjerer seg i samfunnet, sa Anja Brekke som representerte Rødt Rogaland.

– Hva er logikken i at 16-åringer skal ha stemmerett. Når du er 16 år får du ikke lov å kjøre bil, når du er 16 år så får du faktisk ikke lov til å ta solarium en gang, sa Unge Høyres, Lasse Fredheim.

I posisjon

Da lærlingesituasjonen og arbeidsmarkedet var tema ble det enda noen hakk hetere rundt panelet som  styrt av Karmøynytts Harald Dale;

– Dere har makt til å endre det dere lander på. Dere sitter i kommunen, dere sitter i fylket og regjering. Det som er feil, er deres feil. Dere er litt som en 14-åring som er litt for kåt. Når han endelig kommer i posisjon så klarer han ikke å prestere, sa SV´s Erling Mydland til latterbølger i salen.

Se video fra debatten: (Produsert i samarbeid med medielever fra Åkrehamn videregående skole)