PÅ FILFMESTIVAL: f.v. Isa Omarow Solvang, Sander H. Nilsen og Aksel Simonsen Vie
PÅ FILFMESTIVAL: f.v. Isa Omarow Solvang, Sander H. Nilsen og Aksel Simonsen Vie

Full fres på elevenes filmfestival

Det er ikke bare de voksne som får ta del i Filmfestivalen. I dag fikk skoleelever fra hele Haugesund prøve å gå på den røde løperen og inn i kinomørket.
GØY: Elevene synes det var helt topp å starte skoleåret med å gå på kino. Foto: Paul André Sommerfeldt.

Det er ikke bare de voksne som får ta del i Filmfestivalen. I dag fikk skoleelever fra hele Haugesund prøve å gå på den røde løperen og inn i kinomørket.

Om lag 3000 skoleelever fra barne- og mellomtrinnet har i år fått tilbud om å se film under Filmfestivalen.

– Vi er stolte og glade over å kunne gi dette tilbudet til byens elever for fjerde år på rad, sier kinosjef på Edda Marit Sætre Færevåg. Sammen med den kulturelle skolesekken i Haugesund gjør støtte fra Haugaland kraft og Haugesund Sparebank det mulig å invitere barne- og ungdomsskoleelever på kino i sin første skoleuke. I tillegg ser flere hundre elever fra videregående film under festivalen.

Tre som synes det var helt topp å gå på kino, var Kaja Marie Eileraas, Lucas B. Førland og Elisabeth Kvinsland fra Rossabø skole.

– Kjekt å få det gratis, sier Lucas med et lurt smil.

– Kjempegøy og spennende, sier Kaja Marie og Elisabeth som synes det beste med kino er å kunne se nye filmer som er bra laget.

Gir kjennskap
I år er det elever fra 4., 6., 7. og 10. trinn som er invitert til å sette sin preg på festivalen. Klassestyrer i 6B ved Lillesund skole, Bård Arne Dahle, mener elevenes filmfestival er en god arena for å gi elevene kjennskap til film-mediet.

– Det er viktig at elevene får bli kjent med film og Filmfestivalen. Her får de en god mulighet til å konsentrere seg og fokusere på handlingen i halvannen time. Det tror jeg de liker, sier Dahle.

Ser kortfilm
Festivaldirektør Tonje Hardersen sier det var viktig for henne å videreføre elevenes filmfestival da hun ble konstituert som festivaldirektør etter flere år som ansvarlig for barne- og ungdomsprogrammene.

– Det er gøy å samle så mange barn på ett sted og vi prøver å velge filmer som de ellers ikke ville sett. Dessuten er det ganske sjelden at barn ser kortfilm, sier Hardersen. Onsdag og torsdag fikk hele 4. og 5. trinn mulighet til å se noen av Norges beste kortfilmer, og i etterkant fikk de stille spørsmål til regissørene.

Markedssjef i Haugesund Sparebank, André Sæbø, mener tiltaket er med på å understreke at Filmfestivalen er et folkelig arrangement.

– Filmfestivalen i Haugesund setter regionen på kartet og er viktig for næringen lokalt. Økningen i publikumsbesøket de siste årene viser at lokalt folkeliv er en naturlig del av filmfestivalen og da er det ekstra hyggelig at skolene inkluderes, sier Sæbø.

Se bildeserie