Jostein Grindhaug på plass i Nigeria på jakt etter nye spillere.
Jostein Grindhaug på plass i Nigeria på jakt etter nye spillere.

Tusenvis myldret på Indre kai

Etter to aldeles nydelige og varme innledningsdager for årets Havnedager i Haugesund, kom gråhimmelen og regnet over Indre kai i Haugesund lørdag. Det hindret imidlertid ikke folk til å møte fram. Tvert om.

Mange tusen haugalendinger koste seg i veteranbåtmiljøet og tok for seg av kystlagenes mange tilbud og vestlandsk tradisjonsmat og ur-kost. Havnedagenskomiteen innledet for sin del lørdagen med å markere arrangementets 25. årsjubileum og ikke minst med å hedre Lasse Skjoldals minne. Han døde i januar i år og hadde i en årrekke vært arrangementets frontperson og folkelige konferansier.

Det var forfatteren av den flotte jubileumsboken, Jon E. Pedersen, som lørdag oppsummerte arrangementets fargerike historie, trakk fram ildsjelene i havnedagskomiteen gjennom mange år og som sto for den offisielle åpningen av årets Havnedager. Noen minutter seinere startet «sjøulkene» i Tungenes Motorgruppe den herlige symfonien av gamle skipsmotorer nord på Kyvikkaien, samtidig som mannskoret Vibran entret kaiscenen og framførte en herlig blanding av nasjonalromantikk og mer moderne viser. De avrundet for eksempel med sin egen versjon av Dum Dum Boys «Splitter pine». Herlig! Deretter entret velkjente Aleksander Hauge scenen sammen med shantykoret og bl.a. framførte «Viså te han Lasse». Sterke minutter.

Ut over ettermiddagen var det en rekke arrangementer i Smedasundet som folk tydeligvis satt stor pris på. Lørdag kveld var skutefolk og alle andre havnedagsvenner samlet til jubileumsfest på Staalehuset. Andre valgte krokveld på Pittersbryggå.

Havnedagene fortsetter søndag og avsluttes først ved 16-tiden. For folk som ikke rakk fram lørdag, anbefales det en søndagstur til Indre kai i Haugesund. Her møter dere en herlig kystkultur og dype røtter som holdes i hevd av mange entusiaster og som alle har glede av å dra med seg videre i livet.

Mer om arrangementet på TV Haugaland mandag.