Ane Dahl Torp på kaikanten
Ane Dahl Torp på kaikanten

Før «Bølgen» inntreffer

Få timer før kritikerne skal gi sin dom over årets mest omtalte film, Bølgen, fikk pressen ta pulsen på regissør og skuespillere. Ane Dahl Torp har den kvinnelige hovedrollen, og hun tror publikum kan glede seg.
HØYE FORVENTNINGER: Et stort pressekorps møtte opp for å snakke teamet bak Bølgen som er årets offisielle åpningsfilm på festivalen. Her gjør Ane Dahl Torp liveintervju med TV2 på kaikanten i formiddag. Foto: Frank Krogh Kongshavn.

Få timer før kritikerne skal gi sin dom over årets mest omtalte film, Bølgen, fikk pressen ta pulsen på regissør og skuespillere. Ane Dahl Torp har den kvinnelige hovedrollen, og hun tror publikum kan glede seg.

Ved siden av Amanda er det vanligvis åpningsfilmen det knyttes størst forventninger til på Filmfestivalen – og i år er intet unntak. Bølgen er som kjent Nordens første såkalte katastrofefilm, og det er allerede skrevet mange spaltemeter om den.

Filmen handler om geologen Kristian Eikjord (Kristoffer Joner) som jobber på skredsenteret i Geiranger, og hans lille familie på fire. Det er i ferd med å flytte, men plutselig går alarmen. En hel fjellside står i fare for å rase ned i fjorden, noe som i så fall vil skape en monsterbølge og knuse den lille bygda før det har gått ti minutter.

Ane Dahl Torp, som spiller kona til Eikjord, forteller at det var en tung og krevende jobb. Særlig de scenene som utspiller i vann. Samtidig har hun stor tro på resultatet, ikke minst på grunn av regissør Roar Uthaug.

– Han er så utrolig flink på denne sjangeren, han kjenner den så godt, og han elsker den. Og det merker man veldig som skuespiller, sier Torp.

– Det er gjevt

Hun har ikke sett filmen ennå, men magefølelsen er god før det braker løs klokken 19.30 i kveld.

– Det er faktisk kjempegod. Det slo meg først forrige lørdag: Tenk om den ikke er så god som jeg tror… For jeg har så klokkertro på denne filmen.

– Betyr det noe å ha åpningsfilmen i Haugesund?

– Ja, det gjør det. Det er en sånn ting som man i bransjen sier litt lavt: Vi håper jo at vi får åpningsfilmen i Haugesund, sier hun halvt hviskende.

– Men vet jo aldri, men det er gjevt. Hele apparatet er veldig opptatt av det, så det henger høyt. Vanligvis kan man tenke seg frem til noen filmer som er i et slags heat om å være det. Og hvis man er i det heatet og ikke blir valgt, så blir man skuffet.

– Hvilken status har Filmfestivalen i det nasjonale filmmiljøet?

– Det er definitivt den mest profilerte festivalen, som har lengst fartstid og sterkest posisjon. Uten tvil, konstaterer Torp.