Innsiden Ut, Edda 1 klokken 15.

FILMFYRTÅRNET: SØNDAG

Vi anbefaler hvilke filmer du må se – dag for dag – på Den Norske Filmfestivalen 2015.
FLODBØLGEN: Filmestivalens åpningsfilm og den første kastastrofefilmen som er laget i Skandinavia, Bølgen, har premiere søndag. Foto: Filmweb.

Vi anbefaler hvilke filmer du må se – dag for dag – på Den Norske Filmfestivalen 2015.

the-second-mother

The Second Mother, i Edda 1 klokken 11.

På åpningsdagen for Filmfestivalen kan du få med deg en rekke godbiter fra kinostolen. Klokken 11.00 i Edda 1 kan du se The Second Mother, som vant publikumsprisen under årets internasjonale filmfestival i Berlin. Filmen forteller historien om hushjelpen Val som i 13 år har jobbet for en rik familie i São Paulo, og som like lenge har vært skilt fra datteren hun forlot i Nord-Brasil. Da Jéssica ankommer byen for å ta fatt på studier, får hun bo hos Val, som blir ukomfortabel med en freidig datter som ikke kjenner sin plass – og en arbeidsgiver som fatter interesse for den nyankomne. Ifølge kritikerne er dette et uhyre velskrevet dama – som kanskje kan være fint å starte med på en regntung søndag.

Nordisk film er i vinden om dagen, og klokken 13.00 i Edda 2 kan du få med deg Virgin Mountain – et prisbelønt, og svarthumoristisk drama fra Island.  Fùsi bor hjemme hos mor, har aldri vært utenlands og hans dagligliv er preget av en monoton rutine. Som følge av et tvangspåmeldt linedance-kurs, møter han Sjöfn, og for første gang opplever han at noen trenger hans hjelp.

Inside Out-Innsiden ut

Innsiden Ut, i Edda 1 klokken 15.

Disney-Pixar har hatt stor suksess med filmer som Toy Story, Monsterbedriften og Wall-E. Nå er de tilbake med den artige animasjonsfilmen Innsiden ut som vises kl 15.00 i Edda 1. Til visningen kommer dubbemesteren Harald Mæle, sammen med hovedstemmen Line Verndal. Filmen gjør et dykk inn i hjernen til Riley – hvor de fem følelsene Glede, Frykt, Sinne, Avsky og Sorg jobber. Da Rileys familie flytter til en skummel by, blir Glede og Sorg dratt dypt inn i Rileys sinn, og Frykt, Sinne og Avsky må ta over. Glede og Sorg må våge seg gjennom ukjente seder for å finne tilbake før katastrofen oppstår.

I år får Filmfestivalen besøk av regissør Anja Breien, som skal delta på filmsalong i samtale med kritiker Per Haddal mandag kveld på folkebiblioteket. Klokken 17.30 i Edda 2 vises filmen Den allvarsamma leken som er utgangspunket for samtalen. Handlingen er lagt til Stockholm rundt 1900, og forteller historien om Lydia og Arvid som gifter seg på hver sin kant etter at forelskelsen glipper. Følelsene griper tak når de møtes igjen.  Dette er Anja Breiens eneste litteraturfilmatiserng, og en god oppvarming om du har tenkt deg til på filmsalong dagen etter.

bølgen 2

Bølgen, i Edda 1, Edda 5 og Festiviteten klokken 19.30

Så skjer det bokstavelig talt store ting når Norges første katastrofefilm og Filmfestivalens åpningsfilm Bølgen har premiere i Edda 1, Festiviteten og Edda 5 klokken 19.30. Bølgen er en storfilm av hollywoodske dimensjoner med Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner i hovedrollene. Den er basert på et skrekkscenario om hva som vil skje når fjellpartiet Åkneset i Geirangerfjorden en gang vil rase ut og skape en kraftig flodbølge. Den erfarne geologen Kristian Eikjord, som spilles av Joner, befinner seg plutselig midt i sitt livs mareritt. Han er splittet fra sin familie og det er bare snakk om minutter før bygda treffes av et fossende inferno. Det hele blir en kamp mot klokken og en kamp mot de største naturkreftene landet noensinne har sett. Manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Raake, som er oppvokst i Skudeneshavn og som hadde manus på «Gåten Ragnarok» fra 2013. Her er det rett og slett duket for en van(n)vittig filmopplevelse!

Kilder: Imdb.com, Filmweb og Festivalkatalogen DNF.